A szlovák cégjegyzékben 168 olyan vállalatot tartanak nyilván, amelyeknek tulajdonosai vagy részvényesei panamaiak. Ezeknek a cégeknek az együttes forgalma meghaladja a 38 millió eurót.

 

A Finstat.sk információi szerint a panamai hátterű szlovákiai cégek közül 41 volt nyereséges. A legnagyobb forgalmú ezek közül a Biotron nevű vállalat volt 18 millió eurós bevétellel.

 

Érdekesebb azonban a Morcone nevű cég esete, amely mind közül a legeredményesebb volt 10,8 milliós nyereséggel, pedig forgalma alig érte el a 20 ezer eurót! „Ez a nyereség tehát 10,5 millió euró értékben egyéb bevételként keletkezett. Az egyéb bevételeket ez esetben túlnyomóan az árfolyamnyereségek alkotják” – mondta Jana Polakovičová, a Finstat.sk elemzője.

 

 hirdetes_300x300  

A Finstat.sk vizsgálódásából az is kiderült, hogy a szóban forgó 168 vállalat közül 68-nak székhelye két címhez köthető. „Az összes 168 vállalatból 41 cég bejelentett székhelye található a pozsonyi Božena Němcová utca 8 sz. címen, ahol az Office House nevű vállalat is székel, amely virtuális székhelyeket kínál vállalatoknak. Ugyanilyen cég székhelye található a Vár utca 30 sz. alatt, ahova 27 panamai vonatkozású vállalatot jegyeztek be.

 

A panamai tulajdonosú cégek esetében gyakran ismétlődnek az ügyvezetők nevei , van olyan ügyvezető, akinek nevéhez 10-12 cég is kapcsolódik.

 

Az elemzésből az is jól látszik, hogy a legtöbb vállalatot 2014-ben alapították, és 2009-óta számok fokozatosan nő.

 

Kaliňák és az offshore-ellenes törvény

 

Az offshore-ellenes törvénynek leginkább pénzügyi vonzatai vannak, de szerepelni fog a kormány programnyilatkozatában – erről Robert Kaliňák belügyminiszter beszélt mai sajtótájékoztatóján.

 

Azt is elmondta, hogy meg kell akadályozni az állam által nem ellenőrizhető pénz áramlását és hozzátette, nem tiltásokra van szükség, hanem tisztázni kell, ki tartozik számadással az állam felé. Mindezt a belügyminiszter más európai országokkal együttműködve képzeli el.

 

TASR, Körkép.sk

Nyitókép: coomondreams.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!