A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a vasárnapi és ünnepnapi boltzár bevezetését fontolgatja. A Most-Híd figyelmeztetett, hogy a Magyarországon érvényes boltzár negatív vízhangra talált a vásárlók körében, és el is törölték a törvényt. A Smer-SD és a Sieť még nem nyilatkozott a jogszabállyal kapcsolatban.

 

Az SNS már régebben is fontolgatta a vasárnapi munkaszüneti nap bevezetését.  „A vasárnapi munkavégzés elleni kampány nem csak a hipermarketeket érinti, hanem az építkezéseket-, és más terülteket is, ahol nem létfontosságú, hogy a hetedig munkanap is dolgozzanak.” – mondta Zuzana Kohútková, az SNS sajtótitkára.

 

Az ellenzék nem támogatja az ötletet

 

 hirdetes_400x285  

Az SaS, OĽaNO-NOVA és a Sme rodina ellenzi a boltzár bevezetését. Boris Kollár elutasítja egy ilyen törvény bevezetését. Az SaS úgy nyilatkozott, hogy az  üzletvezetőknek önként kellene dönteniük a vasárnapi bezárról. Az OĽaNO-NOVA szerint elképzelhető egy olyan megegyezés, hogy az üzletek szombaton 22.00 órától vasárnap 14.00-ig, vagyis amikor egyébként is a legkevesebb vásárló van, zárva lennének.

 

Az SaS szerint a boltzár csökkentené a foglalkoztatottságot: „Ennek következtében több ezer munkahely szűnne meg, növelve a munkanélküliséget. Kevesebb pénz jönne be az adókból az államkasszába, és növekedne a munkanélküli segélyeket kérvényezők száma is” – mondta Jana Kiššová, az SaS alelnöke.

 

Ellenzi a boltzárat Boris Kollár is: ,„Egy család, mely nem lehet együtt hétközben, szeretne bevásárolni, elmenni moziba, kávéra – amit a bevásárlóközpontban megtehet. A bevásárlóközpontok hétvégi látogatásából afféle életstílus vált. Ha becsuknánk az üzleteket, az olyan lenne, mintha egy parkot zárnánk be” – mondta az ügy kapcsán Boris Kollár.

 

A szakszervezetek szakmai viták javasolnak

 

A szakszervezetek  szakmai vitát javasolnak a kérdésben. Közös nevezőre törekednek az üzletvezetőkkel. főleg, ami az ünnepnapok alatti zárva tartást illeti.

 

A jelenlegi törvény értelmében összesen 3,5 napot kell zárva lenniük az üzleteknek. Ez az az újévi-, húsvéti-, és karácsonyi ünnepnapokat jelenti.

 

 

Teraz.sk
Nyitókép: Toprealitybratislava.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!