A Nemzeti Bank statisztikái alapján a lakosság 80 százaléka él jelzáloghitel nélküli. saját ingatlanban. Ez egész szép arány. Ugyanakkor egyre több fiatal szeretne saját lakásba költözni, függetlenül a szülőktől, vagy a főbérlőtől.

 

A jelzáloghitel sokunk számára ismeretlen, vagy túl bonyolult téma. Hogy könnyebben átlássuk, milyen folyamatok mennek végbe a jelzáloghitel felvételénél, 5 egyszerű pontban foglaltuk össze annak menetét .

 

Mielőtt belevágnánk a jelzáloghitel intézésébe, mindenképp ajánlatos átszámolni, átgondolni, esetleg egy tanácsadóval megvitatni, meddig is nyújtózkodhatunk. Nehogy a későbbiekben gondot okozzon a felvett hitel törlesztése!

 

 hirdetes_400x285  

Miután tehát megszabtuk a keretet:

 

1. Válasszuk ki az ingatlant és nyújtsuk be a hitelkérelmet

 

Amennyiben rátaláltunk leendő lakásunkra, írjuk alá a foglalószerződést. Ez a gyakorlatban legtöbbször ingatlanközvetítő irodán keresztül valósul meg. Az irodák általában 1000-1500 eurós foglalót kérnek, ezt az összeget a későbbiekben levonják a vételárból. Ez a pénzösszeg arra szolgál (ahogy azt a neve le is írja), hogy lefoglalja számunkra az ingatlant.

 

Pénzügyi tanácsadó rovatunk korábbi cikkei itt találhatók,

 

A foglaló biztosíték a vásárlónak, hogy más nem fogja megvásárolni a megálmodott ingatlant. Egyúttal az eladót is védi, aki így biztos lehet abban, hogy valóban megvásárolja az ingatlant. A foglalószerződésbe ajánlatos lefektetni, hogy a foglalási idő legalább 30 napos legyen, illetve, hogy amennyiben a bank elutasítja hitelkérelmünket, a foglalót visszakapjuk.

 

2. A hitelkérelem

 

A hitelkérelem benyújtásához a következő nyomtatványokra lesz szükség:

 

  • értékbecslés (az értékbecslő megállapítja az ingatlan értékét, és erről dokumentumot állít ki. A dokumentum kiállításának költségei általában: 150-200 euró házak, és 100-150 euró lakások esetében)

 

  • adásvételi előszerződés (az ingatlaniroda saját költségén állíttatja ki)

 

  • hitelkérvény (a banki alkalmazott, ill. a pénzügyi közvetítő készíti elő)

 

  • 2 igazolvány, mely a kérvényező személyazonosságát támasztja alá. Nem szükséges, hogy mindkettő fényképpel ellátott legyen.

 

  • jövedelemigazolás (az ehhez szükséges nyomtatványt a banki alkalmazottnál, ill. a pénzügyi közvetítőnél kell kérni)

 

  • az eladó fél személyi igazolványának másolata (az ingatlaniroda, vagy maga az eladó bocsájtja rendelkezésünkre)

 

  • az ingatlan aktuális tulajdonlapja (az ingatlaniroda biztosítja, ill. megtalálható a telekkönyvben (ún. „kataszterben”)

 

  • éves adókimutatás (államilag támogatott hitelkérelem esetén. Erről bővebben itt írtunk.)

 

Ha mindezt összegyűjtöttük, a hitelközvetítő (vagyis a banki alkalmazott) elfogadja a kérelmünket, és továbbküldi jóváhagyásra. Ez a folyamat legfeljebb általában 2-3 napot vesz igénybe (amennyiben minden nyomtatványunk teljes, és a bank is elfogadhatónak tartja a hitel nagyságát a jövedelmünkhöz képest).

 

LH2

 

3. A hitel jóváhagyása után van esélyünk az ajánlat feltételeinek „csiszolására”!

 

Itt mutatkozik meg leginkább, hogy mekkora segítséget jelenthet, ha tapasztalt és valóban megbízható pénzügyi közvetítőt is bevonunk a folyamatba. Itt kerül(het) sor a különböző illetékek eltörlésére, ill. csökkentésére.

 

Gyakori eset, hogy végül a szerződésbe kerülő kamatlábat is „kozmetikázzák”, ha ügyesen tárgyalunk. Ez a laikus hitelkérő számára sokszor ismeretlen lehetőség, pedig nem árt szem előtt tartani: a bankok között hatalmas a konkurenciaharc. A pénzintézetek az utóbbi időszakban pedig nagyon érdekes kivételeket is elfogadnak.

 

4. Szerződések aláírása

 

A „nagy napon” mindenkinek jelen kell lennie, ám nem feltétel, hogy egyszerre. A vásárló, az eladó, az ingatlanközvetítő, és (ha van, akkor) a pénzügyi közvetítő is. Majd sorjában szignálni kell:

 

  • a hitelszerződést (a vásárló és a bank közötti szerződés)

 

  • a zálogszerződéseket (szerződés a vásárló, az eladó és a bank között, hogy zálogba helyezzük az ingatlanunkat a bank részére)

 

  • az adásvételi szerződést (szerződés a vásárló és az eladó között. Fontos, hogy az eladó aláírását hitelesíttetni kell, hogy érvényes legyen)

 

Hogy a hitelmerítés megtörténhessen, a banknak még a következő igazolásokra lesz szüksége:

 

  • Az ingatlan-nyilvántartás igazolása, arról, hogy benyújtottuk a zálogszerződéseket (ne feledjük, szükségünk lesz egy 66 eurós okmánybélyegre.)

 

  • Igazolás az ingatlanbiztosítás befizetéséről, amelyben a bank a kedvezményezett (ez biztosítja, hogy a bank nem veszít akkor sem a hitelen, ha kár éri az ingatlant).

 

5. Utolsó lépésként pedig költözzünk be és élvezzük a szép új otthonunkat! 🙂

 

Zsupcsan Zoltán, pénzügyi tanácsadó

 

Olvasóink témával kapcsolatos kérdéseit kommentben, vagy a korkep(kukac)korkep(pont)sk email címen is feltehetik. A pénzügyi kérdéseiket a szerző a zupcanz(kukac)gmail(pont)com email-címen várja.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!