Megállapodtak Görögország hitelezői: szerdára virradóra Brüsszelben az EU-s pénzügyminiszterek tanácsa 11-órás egyezkedés után jóváhagyta Görögország számára a nemzetközi mentőcsomag 10,3 milliárd eurós részletének kifizetését.

 

A görögök örülhetnek: a rendkívül jó feltételekkel megszerzett IMF-EU hitel következő részletéhez jutnak hozzá, több mint tízmilliárd euró értékben. Már június második felében kézhez kapják a keret első, 7,5 milliárd eurós részét, a többit a következő hónapokban bocsátják Athén rendelkezésére.

 

Enyhítenék a feltételeket 

 

 hirdetes_400x285  

Sajtóértesülések szerint a pénzügyminiszterek tanácsa arról is döntött, hogy könnyítenek a súlyos adósságválságba jutott dél-európai országnak eddig folyósított, összesen 200 milliárd euró értékű mentőcsomag kamatterhein. A nemzetközi valutaalap egyelőre bizalmatlan a végeredményben, szerinte a görög fél a támogatásért cserébe nem nyújt olyan programot, ami pénzügyi fenntarthatóságot biztosítana az ország számára.

 

Euklid Cakalatos (elöl) görög pénzügyminiszter a 11órás tanácskozás után kollégái társaságában. Forrás: BBC.com
Euklid Cakalatos (elöl) görög pénzügyminiszter a 11órás tanácskozás után kollégái társaságában. Forrás: BBC.com

 

Az EU illetékes döntéshozói megállapodtak abban, hogy átalakítják a görögök államadósságának egy részét és beleegyeztek egy fokozatos adósságenyhítő csomagba. Hogy ez pontosan mit takar, egyelőre nem lehet tudni, de valószínűleg az adósság, vagy a kamatok egy részének elengedését célozza meg.

 

A fő hitelezőknél belpolitikai kérdés

 

Athén legnagyobb hitelezői, Németország és Hollandia számára a görög adósságválság belpolitikai kérdéseket is felvetett. A Görögországgal szembeni enyhítések ugyanis az euroszkeptikus pártok javára billentheti a jövőre esedékes választások mérlegét.

 

A jelenlegi mentőcsomag-rész nem a görög gazdaság fellendítését szolgálja, hanem az IMF és az EU által korábban adott hitelek törlesztő-részeleteinek teljesítését. A görög államadósság jelenleg eléri a GDP 180 százalékát (Szlovákia esetében ez közel 53 százalék), és úgy becsülik, hogy a következő negyven évben ez 250 százalékra fog nőni.

 

A németek és a britek 60 százaléka úgy gondolja, hogy Görögöországnak kamatostól vissza kell fizetnie adósságát. A közvélemény nem, a politika változott. Forrás: hellenicinsider.com
A németek és a britek 60 százaléka úgy gondolja, hogy Görögöországnak kamatostól vissza kell fizetnie adósságát. A közvélemény nem, a politika változott. Forrás: hellenicinsider.com

 

Addósság- és migránsválság

 

Eddig összesen 320 milliárd euró értékű tőkeinjekciót különítette el Görögország számára, hogy talpra állítsa gazdaságát. Cserébe komoly megszorító-intézkedéseket kellene bevezetnie, ami azonban jelentős ellenállásba ütközött a lakosság részéről. A görög migránsválság egyik tétje épp ez az irdatlan összeg volt: a menekültáradattal próbált jobb feltételeket (egyesek szerint a hitel egy részének elengedését) kiharcolni magának a görög kormány.

 

A dél-európai adósságválság egy másik dimenziója, hogy Nyugat-Európa szerette volna elkerülni azt, hogy Athén pénzügyi segítségért Kínához vagy Oroszországhoz folyamodjon.

 

BN-JD382_euromk_P_20150629023725_wsj_com
A támogatás jól jön, a feltételekről pedig meg van a véleményük. Forrás: WSJ.com

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: dailycaller.com

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Görögország ultimátumot kapott az EU-tól

 

Rogyadozik Görögország a belpolitikai és a migránsválság alatt

 

Sztrájkok és tüntetések Görögországban a nyugdíjcsökkentés és adóemelés ellen

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!