Internetes háborút indított el a www.heureka.sk honlap megvásárlásának híre, melynek kapcsán több webáruház is aggodalmát fejezte ki. Az Alza online kereskedés kampányt indított a tisztességes verseny betartásáért.

 

„A Heureka már nem egy független árösszehasonlító portál, ami megkönnyíti a  vásárlók dolgát”

 

– ezekkel a szavakkal kommentálta az eseményeket Karel Kučera, az Alza internetes webáruház marketingigazgatója. Végül megerősítette, hogy Csehországban és Szlovákiában a Heureka innentől kezdve már nem tünteti fel az Alza árait és ajánlatait. A webáruház így reagál Heureka felvásárlására, amit a Rockaway nevezetű társaság tervez megvásárolni, aki több, az Alzával konkurens webáruháznak is a tulajdonosa.

 

Nincs többé szükség a Heurekára

 hirdetes_810x300  

 

A webáruház úgy döntött, hogy elindítja a bezheureky.sk internetes oldalt, ahol felhívja a többi internetes kereskedő távozását az említett oldalról. Fő indokként a függetlenség és objektivitás elvesztését tüntették fel. Szerintük ugyanis félő, hogy az oldalon majd úgy manipulálhatják az árajánlatokat, hogy az azokra való kattintásokból és vásárlásokból származó összeg saját zsebbe vándoroljon – azaz előnyben részesítek majd a saját ajánlataikat a versenytársakéval szemben.

 

bezherek
A bezheureky.sk oldal közleménye forrás: mojandroid.sk

 

A Rockaway tulajdonában van több konkurens webáruház is, a Heureka megvásárlása mellett a terveik között szerepel az Alza legnagyobb versenytársának, a Mall.cz-nek a megvásárlása.

 

Mások is aggódnak

 

Több internetes kereskedő jelezte már, hogy távozni készülnek a Heureka oldaláról, például a SpokojenýPes.cz, Silver.Ag, HFOshop.cz, amazingshop.cz. A HPTronic társaság, amely a hej.sk és az euronics.cz oldalakat üzemelteti, jelezte, hogy szintén aggódik a felvásárlás miatt. A Heurekán levő ajánlataikat azonban még nem tüntetik el, egy „utolsó esélyt” adtak a honlapnak a függetlenségük bebizonyítására.

 

A csehországi tisztességes gazdasági verseny védelmét biztosító hivatal már felszólította a Heurekát, hogy az oldalán tüntesse fel a Rockaway-el való kapcsolatviszonyát és tulajdonosi hátterét. A Mall.cz honlap felvásárlását a hivatal jelenleg is vizsgálja.

 

forrás: hnonline.sk
forrás: hnonline.sk

 

A Heureka tárgyalna

 

A Heureka jelezte, hogy szívesen tárgyalna az online-üzletek képviselőivel az oldal működéséről. Szerintük mindegyik fél számára hasonló feltételeket teremtenék, tekintet nélkül a weboldalak tulajdonosi hátterére. Az Alza azonban nem áll le az akcióval, továbbra is fel szeretnék hívni az emberek és webáruházak figyelmét a veszélyekre.

 

hnonline.sk
borítókép: idnes.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!