A francia hatóságok egy kivételével az összes üzemanyagraktár és finomító blokádját feloldották a tegnap. A munkajogi törvénymódosítás miatti országos sztrájkhullám során a tüntetők az összes finomítót blokád alá vették a hét elején.

 

A blokád miatti üzemanyag hiány ezzel azonban még nem oldódott meg, mivel az alkalmazottak több mint fele csatlakozott a sztrájkokhoz – így a finomítók csak csökkentett módban tudnak termelni. A Franciaországban található 8 finomítóból 6-ban sztrájkolnak.

 

A blokád során 2200 benzinkút közül 770-ben teljesen kifogyott az üzemanyag, másik hetven töltőállomást pedig a rendőrség, a mentők és a tűzoltók számára különítettek el.

 

 hirdetes_400x285  
Hogy megakadályozzák a finomítók üzmelését, a tüntetők gumabroncsokat égetnek a bekötőúton. Mág ma sem járhatnak rajtuk a tartálykocsik. Forrás: TheGuardian.com
A tüntetők gumabroncsokat égetnek a bekötőúton hogy megakadályozzák a finomítók üzmelését,. Még ma sem járhatnak a tartálykocsik. Forrás: TheGuardian.com

 

Óriási sztrájkhullám a vitatott munkatörvénykönyv miatt

 

Franciaország már hónapok óta rendkívül fokozott sztrájkhangulatban van. Görögországhoz hasonlóan egymást érték a tüntetések, hol a vasutasok, hol a kórházi alkalmazottak tüntettek, éltek a munkabeszüntetés jogával a vasutasok, a légiirányítók, a tanárok és múzeumi dolgozók is. A tüntetések során 1300 embert vettek eddig őrizetbe.

 

A legutóbbi zavargások elfajulásának oka, hogy a francia kormány megkerülve a parlamentet, rendeletben fogadta el a vitatott munkatörvénykönyv-módosítást, hogy az nehogy elbukjon a plénum előtt.

 

a8e00aa9-0520-4397-9c5f-346b96f040f3_presstv_ir
Forrás: Telegraph.co.uk

 

A francia munkajog eddig (szlovákiai mércével mérve) rendkívüli mértékben védte az alkalmazottat a munkáltatóval szemben. Az eddigi törvény 35 órás munkahetet ír elő, megszabja a munkaidő vége, és a következő napi munkába lépés közt eltelt minimális időt (hétköznap ez 11 óra, hétvégén 35), és nagyon szigorú feltételekhez köti az alkalmazott elbocsátását. Mindezen túl, a francia minimálbér nettó 1144 euró (35 órás munkahét esetén) az idei évben. Franciaországban az egy héten ledolgozott munkaórák átlagos száma 36,11 óra (Németországban vagy Hollandiában még ennél is kevesebb ) – Szlovákiában 39,7 óra.

 

french-protesters-destroy-police-car-during-demonstration_ibtimes_com
1300 letartóztatás és 350 sérülés a rendőrök oldalán. Forrás: ibTimes.com

 

Mi változott?

 

Az újragondolt módosítás már nem órászám-emelést fogalmaz meg, hanem meghagyja ugyan a 35 órás munkahetet, de azt csak három hónapos átlagban kell betartani. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató kitolhatja a munkaórák számát akár 48 órára (cca. 9,5 óra/nap), kivételes esetekben 60 órára (12 óra/nap).

 

A cégek az új szabályozás értelmében maguk határozhatják meg a túlóradíjakat. Eddig az első 8 órányi túlórára 25 százalékot, az ezen felül végzett többletmunkára 50 százalékot kellett rászámolnia a munkáltatónak, kivételes esetben ezt csökkenthette 10 százalékra. A módosítás csupán 10 százalékban minimálja túlóradíjakat.

 

A cégek javára módosultak az elbocsátás feltételei is, gazdasági okokkal indokolva például különösebb probléma nélkül leépíthető lesz a munkaerő-állomány.

 

34A4405900000578-3612203-image-a-4_1464344309614_dailymail_com
Amit egyszer kiharcoltak, nem szívesen adják fel a franciák. Forrás: Dailymail.co.uk

 

Vajúdó Nyugat-Európa

 

A sztrájkok fellegvárának tartott Franciaországban milliós nagyságrendűre rúgott a tüntetéseken részt vevők száma, akik között megjelentek természetesen a szélsőségek is.

 

Hasonló okokból demonstrálnak Belgiumban is a közalkalmazottak, akik a munkatörvénykönyv számukra előnytelen módosításán kívül amiatt is felháborodtak, hogy a politikusok megszavazták maguknak a javaslatot, miszerint 55 évesen korkedvezménnyel nyugdíjba vonulhatnak.

 

Mindeközben Szlovákiában 405 euró a bruttó minimálbér, az OECD 38 országa között (nem az EU-28!) nálunk van az egyik leghosszabb munkahét, és a szlovákiai „tömegtüntetések” létszáma rendszerint mindössze néhány ezer főre korlátozódik.

 

Tüntetés Brüsszelben: 60 000 belga közalkalmazott szeretné megakadályozni, hogy jelentősen emeljék a heti munkaóráik számát. Forrás: Reuters.com
Tüntetés Brüsszelben: 60 000 belga közalkalmazott szeretné megakadályozni, hogy jelentősen emeljék a heti munkaóráik számát. Forrás: Reuters.com

 

Euronews.com, Körkép.sk

Nyitókép: Telegraph.co.uk

 

Kapcsolódó cikkek: 

Hatórás munkanap: a svédek bebizonyították, hogy működhet

 

Új típusú korkedvezményes nyugdíjat vezetne be a kormány

 

Az alkotmány segítségével kerülné meg a francia a kormány a parlamentet

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!