A szlovákiai élelmiszerekről a mezőgazdasági minisztérium és a kapcsolódó kamarák sorra azt hirdetik, hogy egészségesek és minőségiek. Ennek ellenére nem találnak utat a külföldi piacokra. Május elején például a Magyarországon 6 tételnyi másfél százalékos tejet vontak ki a forgalomból – veszélyes hulladékként.

 

Május elején a magyarországi hatóságok 311 tételnyi UHT (hűtés nélkül hosszan eltartható) tejet ellenőriztek le. Ezt követően 6 tételnyi szlovák és cseh származású 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet vontak ki a forgalomból, ebből 21 ezer liter cseh tejet veszélyes hulladékként semmisítettek meg.

 

Magyarország és a magyarországi gazdák már többször is tiltakoztak a külföldi, tehát szlovák, cseh és máshonnan érkező importtej ellen, mivel azok nem csak konkurenciát, de egészségi kockázatot is jelentenek a magyarországi tejágazat számára.

 

 hirdetes_810x300  
image45-1024x680_jaszhir_hu
Magyarországon marketingkampánnyal ösztönzik a fogyasztókat, hogy a hazai termékeket vásárolják. Szlovákiában azonban nem mindig egyértelmű, mi számít hazainak. Forrás: Jaszhir.hu

 

Hiányzik a megfelelő ár és a lokálpatriotizmus

 

A magyarországi termelők és fogyasztók számára a termék származási helye az egyik legfontosabb szempont a termék kiválasztásánál. Egy szintén május eleji felmérés szerint a magyarországi vásárlók 67 százaléka az élelmiszerek származási helye alapján dönt egy adott termék megvétele mellett. Eközben nálunk teljesen mások a preferenciák.

 

Míg Németországban, Ausztriában az üzletek polcain 70 százalékos a hazai termékek aránya, Szlovákiában 30-40 százalék. E mögött főleg az erős árverseny és a fogyasztói hűség valamint a lokálpatriotizmus hiánya húzódik meg.

 

A szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatója, Jarmila Halgašová szerint „A szlovákiai élelmiszerek versenyképessége összetett probléma. Főleg az árakkal, de egyúttal a fogyasztók és a vállalkozók lokálpatriotizmusával van összefüggésben”, mondta, majd hozzátette, hogy a külföldiek hűsége saját termékeikhez összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a szlovákiai fogyasztók esetében.

 

843,7 millió kilogramm nyers tejet állítonak elő a termelők évente Szlovákiában. Ez tehenenként kb. 5700 liter éves termelésnek felel meg. Összehasonlításul: Németországban ugyan ez 7070 liter, Franciaországban 6620. Van mit bepótolni. Forrás: Atlas.sk
843,7 millió kilogramm nyers tejet állítonak elő a termelők évente Szlovákiában. Ez tehenenként kb. 5700 liter éves termelésnek felel meg. Összehasonlításul: Németországban ugyan ez 7070 liter, Franciaországban 6620. Van mit bepótolni. Forrás: Atlas.sk

 

Ártorzítás

 

A tejágazatban felmerülő visszásságok okai között szerepel az is, hogy az EU nemrég megszüntette a tejkvótákat, ami kisebb árvihart okozott a közép-európai piacon (emlékezzünk vissza, milyen következményei voltak a cukorkvóta módosításainak Szlovákiában közel tíz éve).

 

Lehetetlen megbecsülni az áfacsalások okozta negatív hatásokat is. A külföldi termékek „utaztatásuk” után szinte termelői áron kerülnek a polcokra, pedig bizonyára mindegyik kiskereskedő haszonnal akarja eladni.

 

A szlovákiai termékek magyarországi értékesítéséről cikkezett tavaly nyáron az Agrotrend mezőgazdasági szakportál is, ahol kiemelte, hogy

 

„Egy szlovák tejfeldolgozó által előállított 1,5 százalékos UHT-tej Szlovákiában 80-89 eurócent (250 forint körüli összeg), Magyarországon viszont ugyanennek a feldolgozónak ugyanezen teje 140-150 forint, úgy, hogy a szlovák nyerstej ára hasonló, mint a magyar, vagy drágább”.

 

Szlovákia is aggódhat a tejipara miatt

 

Szlovákia tejipara is komoly kihívások előtt áll. Nem csak a nyugat-európai országok jobb támogatási rendszere rontja a hazai tej versenyképességét, hanem a tej- és tejtermékek importja is, ami miatt (a fentiek értelmében gyakran teljesen irreális) árversenybe hajszolja a termelőket.

 

„Riasztó az a tény, hogy Szlovákiából egyre több mezőgazdasági terményt exportálunk, amelyek aztán feldolgozott mezőgazdasági termékekként jönnek vissza hozzánk”,

 

írja az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kutatóintézet legutóbbi tanulmányában.

 

Szlovákia tehát tejet ad el külföldre, és kész tejtermékeket importál. Ez azt is jelenti, hogy a feldolgozóipar hiánya is hátrányosan érinti az ágazat szereplőit – a munkásokat is.

 

4-075eb404575634ee7fbd363243b5c79dc594b104_dnesky_sk
A szabad piac és kvóták eltörlése megviselte a hazai tejgyártást. Kérdés, hogy ki marad talpon, és mit hozhat még a készülő TTIP egyezmény. Forrás: Dnesky.sk

 

„Egy élelmiszeripari állás nyolc másikat generál a kapcsolódó ágazatokban. Természetes, hogy ez a trend a foglalkoztatás csökkenését, az élelmiszeripari vállatok bedőlését, és szó szerint néhány alágazat teljes megsemmisülését okozza,”

 

mondta Halgašová, majd példaként megemlítette, hogy az étolajat ma már teljes egészében külföldről importáljuk.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Csend van az új tejgyár körül, melynek Nyitra mellett kellene felépülnie

 

Történelmi mélyponton a hazai termékek aránya a szlovákiai üzletláncokban

 

 

8 hazainak hitt termék, amit valójában máshol gyártanak

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!