Az áruházláncok tisztességtelen praktikái ellen hirdetett harcot az Európa Parlament. Azt szeretnék elérni, hogy az üzletláncok ezen szokásai ne legyenek az üzleti élet részei.

 

Tisztességes jutalom a beszállítónak és széles választék a fogyasztónak. Ezt a jelszót tűzték zászlajukra az európa-parlamenti képviselők.

 

A képviselők a napokban fogadtak el egy határozatot, melyben felszólítják a Európai Únió bizottságát, hogy tegyen lépéseket az ügyben, mivel csak nekik van meg az ehhez szükséges felhatalmazásuk.

 

hirdetes_starlux810x300

A probléma Szlovákiában is régóta terítéken van. A beszállítók elmondása szerint, szinte lehetetlen az üzletláncok polcain elhelyezni a termékeiket, mivel ezért cserébe különböző juttatásokat kérnek. Ezen túl az is bevett szokás, vélik a termelők, hogy az üzletláncok a termelési költségek alatti áron akarják csak átvenni az árut.

 

Az önszabályozás hatékonyabb?

 

A tervezett változtatások a pozitív reakciók mellett néhány képviselőben ellenérzéseket váltottak ki. Ilyen például Ivan Štefanec (KDH), aki az intézkedésekben csak újabb felesleges regulációkat lát. Szerinte a megoldás az önszabályozásban és az etikai kódexek bevezetésében van.

 

Anna Záborská (KDH) szerint természetes, hogy a termelők gyengébb pozícióban vannak a nagy üzletláncokkal való tárgyalás során. Azt azonban nem szabad hagyni, hogy ezt az erőfölényt erkölcstelenül haszánlja ki az erősebb fél.

 

A képviselőasszony nincs teljes mértékben meggyőződve arról, hogy újabb szabályozásra van szükség, ennek ellenére támogatta az indítványt.

 

Óvatos kereskedők

 

Óvatosan állnak a kérdéshez a SAMO ( Modern Üzletelésért Szlovákiai Szövetsége) képviselői. Ezen szövetség tagja többek közt a Tesco, a Billa, a Metro, a Lidl és a Kaufland is.

 

Diana Chovancová, a szövetség szóvivője az Aktuality.sk-nak elmondta, hogy a SAMO tagjai indították el és támogatják az úgynevezett Supply Chain kezdeményezést, melynek célja az önszabályozás és a fair üzleti viselkedés elterjesztése.

 

Kellenek a szabályok

 

Az Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara tagjai azonban nem hisznek az önszabályozásban.

 

A tisztességtelen üzleti magatartást, ahogy azt a nemztetállami szinten elfogadott törvények nevezik, nagy mértékben alkalmazzák  a nemzetközi üzletláncok a kis- és közepes termelőkkel szemben

 

– állítja Jana Holéciová, a kamara szóvivője.

 

Emlékeztetett, hogy a kamara már 15 éve ezen praktikák felszámolásán dolgozik. Ennek a munkának az eredménye, az üzletláncoknál lévő kiegyensúlyozatlan feltételek ellen szóló törvény.

 

A törvény azonban csak részben volt eredményes, a helyzetet nem oldotta meg teljes mértékben, véli a szóvivő.

 

Holációvá szerint, ha a mostani felvetést a bizottság is támogatná, az a fogyasztó számára is előnnyel járna, hiszen a jelenlegi nyomott árak mellett nem mindig lehetséges a legmagasabb minőségi elvárásoknak való megfelelés.

 

Szlovák prioritás

 

Vladimír Michalík, a földművelésügyi tárca szóvivője elmondta, hogy a legtöbb szabálysértés, melyet a vizsgálatok feltárnak, épp a tisztességtelen magatartás definíciója alá esnek. Ezért is tervezik újabb intézkedések foganatosítását, mint például a beszerzési árak átláthatóbbá tételét, illetve azon illetékek eltörlését, melyért cserébe a beszállító semmit nem kap.

 

Szlovákia ezért továbbra is segíteni fogja a kezdeményezést, hogy erre a témára a legfelsőbb európai szinten találjunk megoldást. A mezőgazdaság témakörében ez az egyik, a három prioritás közül, amit az szlovák elnökség kiemelten kezel

 

– mondta el Gabriela Matečná, a mezőgazdasági tárca vezetője.

 

forrás: aktuality.sk

nyitókép: aktuality.sk (illusztrációs felvétel)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!