A visegrádi országok közül Szlovákiában a legdrágább az élelmiszer, a legjobb áron Lengyelországban vásárolhatunk be.

 

Az Eurostat adataiból kiderül, hogy a környező országok közül Szlovákiában a legmagasabbak a fogyasztói árak az élelmiszerek, dohánytermékek vagy alkoholos italok esetében.

 

adatok
forrás: topky.sk/ europa.eu

 

A modell az európai átlagárak alapján számol, ami egy vásárlás esetén az EU-ban 100 euróba kerül. Minden lakos elképzelt kosarában ugyanazon termékek találhatóak.

 

Európa leggolcsóbb országa Lengyelország, ahol egy vásárlásért az EU-átlagnál harmadával kevesebbet kell fizetni. Miközben egy  átlag európai bevásárlása a már korábban említett 100 euró, addig ez a lengyeleknél mindössze 63 euróba kerül.

 hirdetes_810x300  

 

Egy szlovákiai lakos ugyanazért a vásárlásért 89 eurót fizet, összehasonlításképpen: a csehek és a magyarok esetében ez az összeg 79 euró. Ami a többi országot illeti, a legdrágábban a dánok, svédek, osztrákok, írek és a finnek vásárolnak. A lengyelek mellett a legtöbbet a románok, bolgárok és a litvánok tudnak spórolni a vásárláson, utána következnek a magyarok és a csehek.

 

Az egyes élelmiszerárak esetében a hús, tejtermékek és tojás ára konkurencia nélkül Lengyelországban a legolcsóbb, Dániában és Ausztriában azonban rendkívül drágák. Dohánytermékek keleten és a Balkán-félsziget országaiban a legolcsóbbak, az alkoholos termékekhez Bulgáriában, Romániában és Magyarországon juthatunk hozzá a legolcsóbban.

 

aktuality.sk/topky.sk
borítókép: telegraph.co.uk (illusztráció)