A Morgan Stanley nemzetközi bankcsoport elemzői szerint ha meg akarjuk érteni a világgazdaságban végbemenő folyamatokat, 80 évet kell visszatekinteni az időben. A gazdaságot ma fékező körülmények szinte ugyanazok, mint az 1930-as években.

 

A vállalatok nem hajlandók, a fogyasztók nem tudnak költekezni, a kormányok pedig az inflációtól és az államadósság növekedésétől tartva nem mernek a gazdaság számára ösztönzően beavatkozni.

 

Növekvő deflációs hatás

 

 hirdetes_810x300  

A jelenlegi állapotot a Lehman Brothers amerikai bank csődjét követő pénzügyi válság okozta. A pénzügyi és vállalati szektor, de több magánember is óriási adósságállományt halmozott fel, amelyeknek tetemes része kifizetetlen maradt. Ez növelte a deflációs nyomást.

 

A legnagyobb hasonlóság a mostani és az 1930-as években tapasztalt krízisek között, hogy a gazdasági sokkhatások és az eladósodás miatt a magánszektor nem vállal kockázatot, és inkább a biztonságos megtakarítások felé fordultak.

 

Gyengélkedő gazdaság

 

Ahogy a ’30-as években, ma is a gazdaság hosszan tartó gyengélkedése lett az eredmény, és a bankok ma is a hitelek szigorításával reagálnak a nehézségekre. Ez a második világháború előtt recesszióhoz és deflációhoz vezetett. Jelenleg is hasonló történéseknek lehetünk tanúi: a növekedés legkisebb jelére a döntéshozók szigorítják a költségvetést, ami megnyirbálja a bővülést.

 

A Világbank hónap eleji előrejelzésében épp a fenti okok miatt csökkentette a várható gazdasági növekedés nagyságát az idei évre.

 

Bloomberg.com

Nyitókép: Telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!