Az Európai Bizottság nem fogja megbüntetni Spanyolországot és Portugáliát a költségvetési hiányról és államadósságról szóló Maastrichti kritériumok megsértéséért. A szankciók elmaradása azonban fokozhatja a veszélyét, hogy a többi tagállam is lazábban kezelje az Unió költségvetési előírásait.

 

Július elején az Európai Bizottság még pénzbírsággal fenyegette Spanyolországot és Portugáliát, a GDP 3 százalékánál magasabb deficit miatt, a múlt héten azonban elállt ettől, ami erkölcsi kockázatot jelenthet.

 

Erkölcsi kockázat

 

 hirdetes_810x300  

A közgazdászok a lépést egyértelműen negatívnak értékelik, mert nagy mértékben befolyásolhatja az eurozóna gazdaságát. Egyes tagállamok túlköltekezése ugyanis veszélyeztetheti a többi tagállam kockázati megítélését is.

 

„A bizottság hónapokig tartó erőlködésének ugyanaz lett az eredménye, mint eddig. Lehet, hogy ez volt az EB utolsó lehetősége, hogy meggyőzze a világot, az eurozónában komolyan veszik a fiskális fegyelmet”

 

– mondta Martin Vlachynský az INESS kutatóintézettől, aki szerint a büntetés elmaradása komoly érv a költségvetési unió ellen, mert az számonkérhetőség nélkül katasztrófába torkollhat.

 

og
Spanyolország államadóssága.Rajta kívül vannak még nyugat-európai országok hasonló adatokkal. Forrás: tradingeconomics.com

 

Politikai és nem gazdasági döntés volt

 

Ján Jursa, a Capital Markets elemzője szerint az Európai Bizottság döntése elsősorban politikai és nem gazdasági döntés volt, az Uniónak ugyanis megint komoly problémákkal kell szembenézni.

 

„A Brexit, a szélsőséges pártok megerősödése, a migránsválság és az egyre gyakoribb terrortámadások sokkal nagyobb problémát jelentenek, és a bizottság nem akar továbbiakat a listához adni”

– mondta Jursa.

 

Untitled_spain_deficit_aktuality_sk
A spanyolországi deficit alakulása a GDP százalékában. Mindez nagyon magas munkanélküliséggel párosul. Forrás: Aktuality.sk

 

Vlachynský ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Franciaország álláspontja is sokat nyomott a latban.

 

„Nem titok, hogy a döntés mögött ott állt a franciák által kifejtett nyomás, ami maga is nagy valószínűséggel megsérti majd a deficitre vonatkozó szabályt 2017-ben, és így őt is pénzbírság fenyegetné.”

 

Spanyolország és Portugália 2008-óta gazdasági problémákkal küzd, a munkanélküliség 20 százalék közelében mozog. A helyzeten nem segített az sem, mikor a választások után képtelenek voltak olyan kormány alakítani, amely képes lenne stabilizálni az országot.

 

Untitled_portuga_deficit_aktuality_sk
Portugália államháztartási hiányának alakulása a bruttó hazai termék (GDP) százalékában. Az unió által előírt felső határ 3 százalék. Forrás: Aktuality.sk

 

Nem mindenki szerint szükségszerű

 

Egyes szakértők szerint nem a pénzbeli szankciók jelentik a legjobb megoldást a költségvetési előírások betartatásához.

 

„Az én felfogásom szerint az ezirányú büntetések nem a legszerencsésebb megoldások, mret nyomás alá helyezik a közkiadásokat”, vélekedik Kamil Boros az C-Trail Brokerstől, aki szerint a deficites költségvetéssel küzdő országok a büntetésekkel csak még nagyobb gondba kerülhetnek. Boros úgy véli, sokkal hatékonyabb büntetés lenne a pénzbírságnál a szavazati jog csökkentése.

 

Portugália, Spanyolország és Franciaország nem egyedüliek az Unióban, akik nem képesek megfelelően gazdálkodni. Problémásnak minősül Görögország is, a határon van Finnország, Lengyelország és Románia is. Alulról nyaldossa a deficit 3 százalékos küszöbét Szlovákia is.

 

Fogy az idő. Forrás:
Fogy az idő. Forrás: rte.ie

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: rte.ie

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!