Dúl a harc a szabadkereskedelmi egyezmények nyélbeütéséért. Pro és contra, nemzeti és vállalati érdekek, ökológiai és megtérülési szempontok, génmódosított élelmiszerek, korlátozott felelősséggel bíró vállalatok, perelhető kormányok… 

 

Az EU egyik legmagasabb rangú tisztviselője arra figyelmeztette az Unió többi vezetőjét, hogy az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás a klinikai halál állapotába kerülhet, ha nem sikerül tető alá hozni a mérföldkőnek számító kereskedelmi egyezményt Kanadával.

 

Jean-Luc Demarty, kereskedelmi igazgató szerint Brüsszelben nő az aggodalom, hogy az Európai Bizottság elveszti az ellenőrzést a gazdasági kompetenciák felett, mert az európai lakosság egyre nagyobb ellenállást tanúsít a szabad kereskedelemmel szemben.

 

 hirdetes_810x300  

A Kanada-EU szabadkereskedelmi megállapodást most Európa 38 nemzeti és regionális parlamentjének kell jóváhagyni, ami növeli a késés vagy a vétók esélyét, főleg az olyan országok és tartományok részéről, mint Vallónia (Belgium vallonok lakta, nagyobbik része) és Románia.

 

ceta_raggingbullshit
Németországban sem örülnek annyira a kereskedelmi egyezményeknek. Forrás: raggingbullshit.com

 

Egyhangú igen helyett minősített döntés

 

Az illetékes diplomaták eredetileg azt akarták, hogy az Európai Tanács az egyhangú igen követelménye helyett minősített többséggel szavaztassa meg az egyezményt. (Minősített többséghez nyúlt az EU akkor is, mikor a kötelező betelepítési kvótáról szavaztak.) Nagyon meglepődtek, mikor Németország és Franciaország hirtelen úgy döntött, hogy mind a 38 parlamentnek ratifikálnia kell az egyezményt.

 

Az Európai Bizottság – ami bár tisztában van azzal, hogy az egyezmény befektetési védelemről szóló paragrafusa, amely lehetővé tenné vállalatok számára, hogy perbe fogják a kormányokat, nagyon sok uniós országban kényes téma – sürgeti a tagállamokat, hogy ne akadályozzák az egyezmény létrejöttét.

 

Az Egyesült Államok közti (TTIP) és a Kanadával kötendő (CETA) szabadkereskedelmi egyezményeket a legtöbb civil szervezet elítélte, főleg a GMO élelmiszerek európai értékesítése, a környezetszennyezés fokozódása vagy a multinacionális vállalatok túlzott jogkörei miatt.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!