Az állam a hozzáadottérték-adó (DPH vagy ÁFA) mellett újabb problémás adónemet talált. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet (IFP) kimutatásai szerint a (például üzemanyagokra kivetett) jövedéki adónál 234 millió euró nagyságú a hézag. Vagyis, ennyi bevételtől esik el az állam évente.

 

„A nyersolaj adórésének nagyságát 2015-re vonatkozóan a potenciális bevételek 17,0-19,2 százalékára becsültük, ami 234-269 millió eurónak felel meg”, olvasható a jelentésben.

 

Nem csak csalásról lehet szó

 

 hirdetes_300x300  

Nem feltétlenül csalás, vagy törvénysértő manipuláció állhat a háttérben. A kimutatásban ugyanis nem lehet pontosan megbecsülni a külföldi tankolások mennyiségét és hatását. Az elemzők úgy gondolják, hogy a határon túli tankolások a teljes adórés kb. felét teszik ki.

 

Érdekes, hogy a naftán többet veszt az állam, mint a benzinen, amit a jelentés a teherautók fogyasztásával magyaráz, amelyek gyakran tankolnak külföldön. A naftát ráadásul könnyebb csempészni, mert könnyen összetéveszthető az nyersolajokkal.

 

Olaj-csalás

 

A tankoláson kívül nyilván kiveszik részüket a hiányból az adócsalások is.

 

„A különböző kenőanyagok meghatározott osztályba tartoznak és jövedéki adó vonatkozik rájuk. A csalásokat úgy követik el, hogy ezeket a nyersolajokat más osztályba minősítik át, hogy ne essenek a jövedéki adó hatálya alá, vagy hogy kedvezőbb adókulcs legyen rájuk érvényes”, magyarázta Marcela Bošková adószakértő.

 

Az elmondottakra jó példa a nafta átminősítése könnyű fűtőolajjá, amire alacsonyabb jövedéki adókulcs érvényes.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Kosicednes.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!