Nincs könnyű helyzetben a szlovákiai Carrefour hipermarketeket üzemeltető Retail Value Stores (RVS) társaság. A számlák kifizetésének elmulasztása miatt csődközelbe kerültek és 17,5 milli eurós adósságot halmoztak fel.

 

A Retail Value Stores (RVS) társaság most szeretné valahogyan megoldani a problémát, azonban ez nem lesz könnyű.  restrukturalizációs tervük alapján a tartozásuk mindössze 3 százalékát fizetnék ki, ami a teljes összeget figyelembe véve csupán félmillió euró.

 

Sok múlik a hitelezőkön

 

  hirdetes_300x300   

Egyelőre nem tudhatjuk, hogy mit szólnak majd ehhez a hitelezői bizottság tagjai. A bizottságot a Topvar sörgyár, a Polička húsfeldolgozó, a Kofola, Berto és Unilever vállalatok alkotják. Nem mellesleg ők az áruházlánc legnagyobb beszállítói.

 

„Nem tudjuk, hogy a többi hizelező miként viszonyul majd az ügyhöz, de úgy gondolóm, hogy igyekeznek majd a Retail Values Stores társaságtól legalább 6 százalékot kiharcolniuk. Eredetileg 10 százalékkal számoltak.”

 

-nyilatkozta az aktuality.sk portálnak  Viktor Mišík, a  Polička jogi képviselője.

 

„A hitelezői bizottságnak 15 napja van a restrukturalizációs terv jóváhagyására. Ha jóváhagyják, akkor a tervezet a hitelezői gyűlés elé kerül. Ha a tervezetet elutasítják,  az RVS társaság csődeljárás alá kerül.”

 

-magyarázta  Martin Manina, aki a JUDr. Michal Krnáč ügyvédi iroda tagjaként a Kofolát képviseli.

 

Több forgatókönyv is lehetséges 

 

A bizottságnak azonban elfogadhatja a tervet feltételekkel is. Nem biztos tehát, hogy az RVS mindössze 3 százalékot juttat majd vissza, ez több is lehet. Ha a hitelezők elfogadják a részletekben történő adósságtörlesztést, akkor az RVS társaság kereskedelmi hitellel, vagy új hitelező belépésével szeretné finanszírozni.

 

Nanina szerint az egyik ilyen lehetőség egy Sberbanktól felvett hitel, a másik pedig az Ozeta belépése az RVS-be. Az Ozeta céget korábban Jozef Špirko vállalkozó rakta rendbe hasonló módon.  Špirko nemrég döntött úgy, hogy a Carrefour márkájának feltámasztását ő szeretné véghezvinni Szlovákiában.

 

Špirko terveit azonban tönkreteheti a hitelezők ellenállása. Ha nem fogadják el a tervet, akkor az RVS csődeljárás alá kerül. A legsötétebb forgatókönyv a cég megszűnését jelentené – döntés a héten születik.

 

forrás: aktuality.sk
kép: aktualne.atlas.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!