Az új költségvetés-tervezet ugyan a vártnál kisebb („mindössze” 2,4 milliárd eurós) hiánnyal számol, a bevételek tovább nőnek, így a legtöbb minisztérium nagyobb keretből gazdálkodhat jövőre, mint idén.

 

Peter Kažimír pénzügyminiszter által a kormány elé terjesztett költségvetési javaslat egyik nagy nyertese a Most-Híd vezette környezetvédelmi minisztérium, ami az ideihez képest 320 millió euróval több pénzzel gazdálkodhat jövőre. Ugyanakkor az egészségügyi tárca kénytelen lesz megelégedni 130 millióval szűkebb kerettel 2017-ben.

 

A munkaügyi minisztérium forrásai jövőre 100 millió euróval nőnének, a belügyi tárca 120 millióval kapna nagyobb szeletet a tortából.

 

 hirdetes_810x300  

A három éves költségvetési tervezet 2017-től a deficit csökkenésére játszik: a GDP 1,29 százalékáról 2019-re a GDP 0,16 százalékára csökkentené a költségvetési hiányt. Legalábbis papíron.

 

kazimir-kalinak-nestandard2_pravda_sk
A költségvetésből legnagyobb mértékben a munkaügyi és belügyminisztérium profitál. övőre mindekettő 2,25 milliárd euróból gazdálkodhat, miközben az iskolaügy 1,35 milliárdból, az egészségügy pedig 1,36 milliárdból. Forrás: Pravda.sk

 

Folyamatosan növekvő adóterhek

 

Az elmúl kilenc évben a mindenkori szlovák kormány elég bőkezűen bánt az adófizetők pénzével. Az egész Európai Unióban ugyanis nálunk nőtt leginkább a közkiadások mértéke. A 2007-es összegekhez képest az állami költekezés mértéke 76 százalékkal emelkedett 2015-ig. A többi uniós országgal egybevetve a költekezés Szlovákiában nőtt a legjobban.

 

Közkiadások változása 2007 és 2015 között. Grafikon: Aktuality.sk

 

Hogy a közkiadásokat fedezni tudja, a szlovák kormányzat egyre nagyobb adóterheket rótt a vállalkozásokra és a háztartásokra. A legnagyobb adóteher-növelő országok ranglistáján Szlovákia az igen előkelő harmadik helyet foglalja el, olyan fejlett és drága nyugati országokat utasított maga mögé, mint Dánia és Belgium, és mindössze két ország előzte meg: Franciaország, és a mérhetetlenül eladósodott Görögország.

 

A pénzügyminiszter közelmúltbeli bejelentései további adóemelésekről szólnak. Míg a kormányprogram a vállalkozói környezet javításáról beszél, addig a minisztérium egyetlen százalékponttal csökkentette a nyereségadó adókulcsát, ugyanakkor megadóztatná az osztalékot (ez utóbbi nem csak a részvényesek nyereségét kurtítja meg, de visszafoghatja a tőkeigényes kutatások vagy a start up cégek támogatását is).

 

Adóterhek változása 2007-2014 között. Grafikon: Aktuality.sk

 

Választások után, választások előtt

 

2019-ig a pénzügyi tárca szeretné eltüntetni a deficitet, vagyis konszolidálni a költségvetési hiányt. Ez azonban csak egy terv, nem kötelező érvényű. A választási időszak közeledtével pedig a kormányok jellemzően nem tartják be a pénzügyi fegyelmet.

 

Jó példa erre a választások előtti gáz-visszatérítési utalványok esete, amikor nagyjából 1,4 millió szlovákiai állampolgár kapott vissza a gázművektől bizonyos összeget. Az akkor már választási hajrában kampányoló Smer azt nyilatkozta, még nem döntötték el, hogy a következő években is lesznek-e visszatérítések.

 

Most a pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatban kijelentette:

 

„Megerősíthetjük, hogy a gáz-visszatérítésekkel a jövő évi költségvetés nem számol”

 

Az állami pénzen folytatott smeres kampány 48 millió euróba került, és bár a visszatérítés sokaknak nagy segítséget jelentett, nyilvánvaló választási fogás volt, ráadásul sokan diszkriminatívnak tartották, mert csak a gázfogyasztókat részesítették előnyben.

 

Körkép.sk, Hospodárské Noviny, Aktuality.sk

Nyitókép: vofinanciách.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!