A márkás sportcipők gyártási költségei többszörösen alacsonyabbak, mint az eladási áruk a boltokban. Valójában miért is fizetünk akkor, amikor egy Nike, Adidas vagy Puma márkájú sportcipőt vásárolunk?

 

„Ezeknek a márkás sportcipőknek a gyártói biztosan megkeresik a magukét.” Ezzel a gondolattal valószínűleg mindegyikünk eljátszott a sportüzletek legújabb kínálatait végigpásztázva.

 

Azonban a valóság teljesen más. Még ha a sportcipők gyártása nem is kerül sokba, a végső eladási árból a márkás holmik termelőinek zsebét csupán néhány euró gazdagítja.

 

 hirdetes_810x300  

Például az Adidas Boston 5 Boost sportcipő gyártása az átszámítás után mintegy 26 euróba kerül, ennek ellenére a boltokban az eladási ára 107 euró körül mozog.

 

Miért kell nekünk, fogyasztóknak az előállítási kiadások többszörösét fizetnünk?

 

Olcsó gyártás, magas árak

 

A Home Credit társaság elemzője, Michal Kozub szerint nagyon félrevezető lehet, ha csupán a gyártási költségeket tartjuk szem előtt.

 

A végső árba az összes olyan költséget bele kell számolnunk, amelyek a márkás holmik termelőit illetik. A cégek a közvetlen kiadásokon kívül közvetett kiadásokkal is rendelkeznek.

 

Névtelen1
Fotó: aktuality.sk

 

Elsősorban ezek a költségek a disztribúcióra szolgálnak, tehát arra, hogy az áru a cégből eljusson az üzletekig.

 

„Ezt a szállítást először a gyár biztosítja hajóval, majd a kamionok szállítják tovább a központi raktárakba, végül pedig az egyes boltokba”

 

jellemzi a sportcipők útját Kozub.

 

Ehhez az egészhez pedig még hozzá kell számolni azokat a költségeket, amelyekkel maga az üzletember rendelkezik.

 

„A nagy bevásárlóközpontok bérletei nem kerülnek kevés pénzbe, így az üzletembereknek az eladási árból elegendő hasznot kell termelniük ahhoz, hogy ezeket a költségeket fedezni tudják. Emellett pedig fedezniük kell az eladók munkabérét is”

 

folytatja Kozub.

 

A további költségek

 

A végső áron a legnagyobb nyereséget a kiskereskedelmi árrés teszi ki. Ez általában a megvásárolt cipő árának az 50 százaléka, ami annyit jelent, hogy a 100 eurós sportcipőből 50 euró a forgalmazóé.

 

A következő jelentős kiadást a marketinges- és a rezsiköltségek képezik. Oda beleszámítódnak a személyzet költségei, tehát az összes alkalmazott bére – kezdve a legmagasabb menedzsertől a portáson át, egészen a recepciósig és a takarítónőig.

 

Névtelen2
Fotó: aktuality.sk

 

És ez még mindig nem minden!

 

 „A marketinggel kapcsolatban pedig nem csak arról a pénzről van szó, ami a televíziós reklámokra, különféle szponzorálásokra, népszerűsítésre, propaganda anyagokra,  billboardokra, valamint a legújabb technológiákra kerül kifizetésre”

 

mondja Kozub.

 

A számítások szerint a márkás sportcipők gyártói a végösszegen mindössze két százalékos hasznot húznak.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: blocs. xtec.cat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!