Idén májusban internetes „háborút” indított el a www.heureka.sk honlap megvásárlásának híre, melynek kapcsán több webáruház is aggodalmát fejezte ki. Az Alza online kereskedés kampányt indított a tisztességes verseny betartásáért, az ellentétek mára azonban jobban kiéleződtek.

 

Miután néhány hónapja a Heureka.sk árösszehasonlító oldalt otthagyta néhány online kereskedés, az oldal megígérte, hogy igyekezni fog találkozókkal helyrehozni a kapcsolatokat. Négy hónap után ez nem sikerült, sőt, míg májusban 15 e-shop tüntetett ellenük, mára már 24-en lettek. A legnagyobb csehországi és szlovákiai online kereskedés, az Alza volt az első, amely otthagyta a Heurekat. A kapcsolatok rendbetételéről egyik fél sem akar hallani, sőt állítják, jól megvannak a másik nélkül – nyiltkozta a Hospodárske Novinynak az Alza igazgatója, Karol Kučera.

 

A Heureka sokat veszíthet

 

 hirdetes_810x300  

Az analitikusok mindenesetre fenntartásokkal kezelik a portálok pozitív szavait. „Ez üzleti stratégia. Még ha problémáik is lennének, abban az esetben sem ismernék azt be egymásnak” – mondta a kiskereskedelmi elemző, Ľubomír Drahovský.

 

A szakértők szerint a háborúból az Alza jöhet ki győztesen. „Drágább volt, a Heureka összehasonlításában tehát ritkán szerepelt hízelgő helyen. A Heurekanak biztos árt, ugyanis jelentős kereskedőket vesztett el.” – értékelte a Capital Markets analitikusa, Ján Jursa. Hozzátette, hogy pont az Alza magasabb árai motiválhatták a távozásra az árösszehasonlító oldalról és a Heureka-ellenes kampányra. Mindazok ellenére, hogy a Heureka többször nevezte ki az Alzat az év e-shopjának.

 

A közös együttműködés akkor ért véget, amikor kiderült, a Heurekat felvásárlásárolja a Rockaway nevezetű társaság, aki több, az Alzával konkurens webáruháznak is a tulajdonosa – többek közt a legnagyobbnak, a Mall-nak is.

 

de
A bezheureky.sk oldal közleménye forrás: mojandroid.sk

 

A webáruház úgy döntött, hogy elindítja a bezheureky.sk internetes oldalt, ahol felhívja a többi internetes kereskedő távozását az említett oldalról. Fő indokként a függetlenség és objektivitás elvesztését tüntették fel. Szerintük ugyanis félő, hogy az oldalon majd úgy manipulálhatják az árajánlatokat, hogy az azokra való kattintásokból és vásárlásokból származó összeg saját zsebbe vándoroljon – azaz előnyben részesítek majd a saját ajánlataikat a versenytársakéval szemben.

 

Ki mond igazat?

 

A Heureka igazgatója, Tomáš Braverman már korábban is jelezte, hogy személyesen tárgyalna az elégedetlen kereskedésekkel, azonban az érintett oldalak elmondása szerint nem keresték meg őket, nem akarták, hogy partnerek maradjanak.

 

Néhány találkozó azonban megvalósul, például a hej.sk portált üzemeltető társasággal. A portál még nem távozott a Heurekarol, azonban a konfliktus kezdete óta nyíltan fontolgatja azt.  Nem minden kereskedés mert azonban kivonulni az oldalról. A Megahračky.sk e-shop például csak néhány termékét vonta vissza, hogy lássa, milyen hatása lesz a forgalmára a változás. Az Alza azonban mindenkit biztosít, hogy a távozás miatti félelem indokolatlan, a bevételek tovább nőhetnek.

alza
forrás: hnonline.sk

 

Érzékeny adatok

 

Az Alza korábban megalapította a bezheureky.sk portált, ahol feltünteti az indokokat, amelyek miatt a kereskedéseknek ott kellene hagyniuk a Heurekat. Nagy kritika érte a termékekről szóló információkkal való visszaéléseket. Hozzáférésük van ugyanis a kereskedők forgalmi adataihoz, az eladott termékekhez és rendelésekhez, amelyet a Rockaway alá tartozó más kereskedések kihasználhatnak.

 

A Heureka most védekezik, és sikerült meggyőznie a monopolellenes hivatalt is. „Minden kötelezettséget teljesítettünk az adatvédelem tekintetében”, mondja Tomáš Braverman Heureka-igazgató. Az Alzat azonban a hivatalok sem győzték meg.

 

 

Körkép.sk , hnonline.sk
borítókép: m-journal.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!