A Most-Híd által vezetett környezetvédelmi tárca a jövő évi költségvetés nagy nyertese, az egészségügy pedig az abszolút vesztese. A kormány tegnap elfogadta a 2017-2019 évekre vonatkozó költségvetési tervet, amely defecitcsökkentést, foglalkoztatottság-növekedést és átlagbér-emelkedést ígér, sok egyéb más mellett.

 

Kifejezetten optimista előrejelzést vett alapul a pénzügyminiszter, Peter Kažimír, ami a jövő évi gazdasági kilátásokat illeti. Míg az IMF és a Világbank visszavágta a globális gazdasági kilátásokat, és még az eurozónában is mindössze 1,5 százalékos gazdasági bővülést várnak el, addig a szlovák kormány 3,5 százalékos növekedéssel számol.

 

A korábban jelzettnek megfelelően a pénzügyminiszter deficitcsökkentő költségvetést állított össze, vagyis a költségvetési hiányt jövőre a GDP 1,29 százalékában határozta meg, amit 2019-ig a GDP 0,16 százalékára szeretne csökkenteni.

 

 hirdetes_810x300  

Itt érdemes megjegyezni, hogy Radovan Ďurana az INESS intézet elemzője még júliusban arra hívta fel a figyelmet, hogy

 

„Ha a kormány a nem tervezett adóbevétel többletet az államháztartási hiány csökkentésére használná, már ebben az évben költségvetési többlettel számolhatnánk.”

 

Ehelyett marad a fokozatosan csökkenő költségvetési hiány, aminek legfőbb szépséghibája, hogy a választások közeledtével a mindenkori kormányzatok egyre kevésbé tartják be a pénzügyi fegyelmet.

 

Míg a választások előtt illetve a kormányprogram elfogadása idején Robert Fico kormányfő többszázezer munkahely teremtését ígérte a választóknak, a pénzügyminisztérium jövőre arra számít, hogy a foglalkoztatottság 34 ezer fővel bővül, a munkanélküliségi ráta pedig 8,5 százalékra csökken. A pénzügyminisztérium ugyanakkor az infláció erősödését prognosztizálja.

 

miniszteriumok_koltsegvetesi_kerete_2017_0
Adatok: Rokovania.sk, Táblázat: Körkép.sk

 

A környezetvédelmi tárca a nagy nyertes, az egészségügy rajta vesztett

 

A tegnap elfogadott költségvetési tervezet szerint a legtöbb minisztérium jövő évi kerete jelentősen növekszik. Az abszolút győztes a Most-Híd vezette Környezetvédelmi Minisztérium, ahova 350 millió euróval több jut, mint amit az idei tervezet előirányzott.

 

120 millióval kevesebből kell gazdálkodnia azonban az egészségügynek. Ez az egyetlen tárca, ahol csökkentették a keretet az előző évhez képest.

 

miniszteriumok_koltsegvetesi_kerete_2017_2
Az idei évre és a jövő évre elfogadott költségvetési terv összehasonlítása eurómilliókban. Adatok: Rokovania.sk, Táblázat: Körkép.sk

 

200 millióval többet kap a Las Vegasban nyaraló Kaliňák vezette belügyminisztérium, amelynek éves költségvetése eddig is 2 milliárd euró felett volt. Az oktatási tárca is 200 milliós többlettel számolhat, ez 1,43 milliárd eurós keretet jelent számára 2017-ben.

 

miniszteriumok_koltsegvetesi_kerete_2017
Adatok: Rokovania.sk, Grafikon: Körkép.sk

 

Keserédes változások

 

A nyugdíj és a baleseti táppénz valórizációja legalább 2 százalékos lesz. Egy százalékkal csökken a vállalatok nyereségadója, az egyéni vállalkozók átalányköltségét pedig (paušálne výdavky) az eddigi 40 százalékról 60 százalékra emelik, illetve az átalányköltségek eddigi 5040 euró/éves felső határát 20 ezer euróra módosítják.

 

A jogi személyek tulajdonosainak (amennyiben természetes személyekről van szó) osztalékából 7 százalékot fog lecsípni az osztalékból a kormány, illetve a szabályozott gazdasági ágazatoknál (posta, gáz- és áramszolgáltatás, stb.) illetve a pénzügyi szektorban emelik a járulékok nagyságát. A járulékemelés egyelőre a vállalkozók esetében sincs kizárva.

 

Emelkedni fog az autók regisztrációs díja is, a jövőben nem csak a jármű teljesítményétől függ majd az illeték nagysága, hanem annak korától is.

 

A jövő éve elejétől emelkedik a dohánytermékekre kivetett adó is, 61,8 euró/1000 darabra, ami 2019-ben további 2 euróval növekszik majd.

 

A kormány emelni szándékozik a nem életbiztosítás jellegű biztosítások illetékét, ami ugyan elvileg a biztosítókat terheli, ők azonban jelezték, hogy az intézkedés miatt valószínűleg emelni fogják a biztosítások díját, vagyis továbbterhelik a lakosságra az állam által kirótt többletadót.

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!