Sikeresen meghódították a világot, azonban a szlovákiai piacon nem tudtak nyereségesen működni. Sok világmárka kényszerült már távozni innen, a bíróság a napokban épp a veszteséges Carrefour franchise sorsáról dönt.

 

Ahold (Hypernova és Albert)

 

10
forrás: http://cijjournal.com/

 

A holland kiskereskedelmi márka nagy tervekkel érkezett Szlovákiába, szárnyai alatt a Hypernova és Albert márkákkal, üzleteik gyorsan gyarapodtak.  A fordulat 2007-ben történt, amikor ki akartak vonulni a piacról, vevőt azonban nem találtak. A nehézkes évek után végül sikerült átvennie a megmaradt 20 Hypernova és 4 Albert üzletet a Terno üzletláncnak.

 hirdetes_400x285  

 

Delvita

 

20
forrás: aktualne.cz

 

2005-ben, hét év működés után távozott a szlovák piacról a Delvita kereskedelmi hálózat. Az indok akkor az volt, hogy kevés áruház és rossz logisztikai elhelyezkedés miatt nem működnek hatékonyan. 11 szupermarketét eladta a Rewe csoportnak, amely a Billa áruházláncot üzemelteti.

 

Burger King

 

ihned
forrás: ihned.cz

 

2010 tavaszán ünnepélyesen nyitották meg a Burger King gyorséttermi lánc első éttermét. A kezdeti sikerek után azonban a később nyitott éttermek nem arattak nagy sikert, 2011-ben már véglegesen bezárták őket.

 

Baumax

 

bau
forrás: dteurope.com

 

Amikor 20 évvel ezelőtt a Baumax belépett a szlovákiai piacra, ki tudta használni annak sajátosságait ( csak  kisebb viszonteladók tevékenykedtek.) Az osztrák barkácsáruházlánc országszerte gyorsan terjeszkedett, jött azonban a gazdasági válság és a konkurencia. A távozásáról évekig suttogtak, majd a súlyos gazdasági problémák miatt úgy döntöttek, hogy lemondanak a külföldi áruházakról. Szlovákiában 14 áruházat üzemeltettek, ők azonban új márkanév alatt idén februárban ismét kinyitottak.

 

Hofer (Aldi)

 

ksd
forrás: ksd.si

 

Az Aldi német kiskereskedelmi lánc még 2006 jelentette be piacra lépését azzal, hogy két éven belül szeretné felépíteni logisztikai központját Dunaszerdahelyen és Malackán. Hofer név alatt szeretett volna működni úgy, mint Ausztriában. 2008-ban a piacra lépést azonban elhalasztották, információk szerint a külföldi beruházások miatt, valamint a legnagyobb konkurens, a Lidl nem vár eredményeinek köszönhetően.

 

forrás: hnonline.sk
borítókép: vice.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!