Az egészségügyi biztosítók kompenzációt követelnek az államtól az osztalékra kirótt egészségügyi járulék eltörlése miatt, egyébiránt a betegekre terhelik tovább a kormány intézkedéseinek költségeit. A pénzügyminisztérium ugyanis az osztalékból fizetendő járulék adóját gyakorlatilag egy tollvonással átirányította az államkassszába. A biztosítók szerint 23 millió eurós bevételkiesésről van szó, a minisztérium állítja, a dolgozók járulékainak növekedése majd kárpótolja őket. 

 

Miközben a kormány állítja, csökkenteni akarja az emberek adóterheit, egy sor olyan intézkedést készítettek elő, amely ha közvetlenül nem is, közvetve azonban az adófizetők zsebéből veszi ki a pénzt.

 

Ilyen volt például a nem életbiztosítás jellegű biztosításokra kivetett különadó, ami miatt az érintett biztosítótársaságok már jelezték, kénytelenek emelni díjaikon. Természetesen, a cégek számára semmi sem tiltja, hogy többletköltségeiket továbbterheljék a lakosságra – legkevésbé az állam.

 

 hirdetes_300x300  
robert-fico-peter-kazimir
A képen Robert Fico kormányfő és Peter Kažimír pénzügyminiszter, nemrég elfogadták a jövő évi költségvetést. Egyik kézzel adnak, a másikkal elvesznek. Forrás: Atlas.sk

 

A másik hasonló adóintézkedés a cégek tulajdonosainak osztalékából származó egészségügyi járulék eltörlése volt. Ennek helyére egy újfajta adót vezettek be, ami a vállalkozóktól már nem az egészségügyi biztosítókhoz vezeti el a pénzt, hanem egyenesen az államkasszába.

 

Több mint 20 milliós bevételkiesés

 

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP), az UNION és Dôvera már jelezték, hogy a osztalékból fizetett járulék eltörlése 23 millió eurós veszteséget jelent számukra. Az államtól most kompenzációt követelnek – írja az Aktuality.sk.

 

A veszteség legnagyobb része ráadásul az állami kézben lévő VšZP-t terheli.

 

„A járulékbevételek korábbi alakulásából úgy becsüljük, hogy az osztalékból származó járulék esetleges eltörlése (…) nagyjából 14 millió euró kiesést jelentene”

 

mondta Petra Balážová VšZP.

 

A egészségbiztosítók állítják, kárpótlást fognak követelni a pénzügyminisztériumtól. Amennyiben a kormánynál nem érnek el pozitív eredményt, azt a betegek fogják megérezni.

 

„A bevételek állami kompenzáció nélküli további visszafogásának törvényszerűen meg kell mutatkoznia az egészségügyi ellátás kiadásaiban is”

 

Mondta Matej Štepianský, a Dôvera PR szakembere.

 

A minisztérium szerint nem olyan nagy a baj

 

Az egészségügyi tárca nem ennyire borúlátó: a minisztérium szerint az egészségbiztosítók bevételkiesése „mindössze” 18,7 millió euró.

 

Stanislava Luptáková, a minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa arra figyelmeztet, hogy az egészségbiztosítók bevétele nem jövőre csappan meg.

 

„Tudatosítani kell, hogy egy vállalat 2017-es nyereségéből kifizetett osztalékot érintő változások az egészségügyi biztosítók pénzügyi helyzetére csak 2018-tól fejti ki hatását”

 

Az egészségügyi tárca ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte 2018-tól az egészségügyi biztosítók nagyobb bevételekre számíthatnak a munkások által befizetett járulékokból, ami pótolja majd a kiesést.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!