A 2007-2013 között merített uniós forrásoknak köszönhetően Szlovákiában mindössze 5 000 munkahely jött létre – ez áll az egyes tagállamok forrás-felhasználásáról szóló Brüsszeli jelentésben, amely elsősorban a Európai Régiófejlesztési Alap és a Kohéziós Alap felhasználását vizsgálat. Ezekből a forrásokból merítettünk az említett időszakban több mint 10 milliárd eurót.

 

Míg Szlovákiában az uniós források csak 5000 új munkahelyet hoztak létre, addig más országokban (Magyaroroszág, Svédország, Nagy-Britannia, Belgium és Finnország) a 10 milliárd euró töredékéből is több tízezer új állást teremtetettek. Ezek az országok elsősorban a kutatás-fejlesztésbe pumpálták a pénzt, míg nálunk az infrastruktúra kapott kiemelkedő hangsúlyt.

 

„Ha azt vesszük, hogy ezek tényleg újonnan létrehozott munkahelyek, és nem számoljuk közéjük a szociális munkásokat, akiket a községek a projekt lezárulta után elbocsátanak, vagy azokat az állásokat, amelyek az autópálya-építésekor keletkeztek, az eredmény elszomorító”

 

mondta Michal Páleník a Foglalkoztatottsági Intézet igazgatója utalva arra, hogy az uniós projektek megvalósítása után számos állás megszűnik.

 hirdetes_400x285  

 

Bár nálunk az infrastrukturális beruházások vitték a prímet, más országokhoz viszonyítva sem állunk túl jól. Összesen 80 kilométer új útszakasz épült az uniós forrásoknak köszönhetően, 1600 kilométernyi útszakasz került felújításra, de új vasútvonalak nem létesültek.

 

„A kormány 2006-ban megtalálta az asztalán a uniós források merítéséről szóló, már elfogadott kerettervet, a konkrét útszakaszok listájával, amelyeket fel kell építeni. Ahelyett, hogy ezen a vonalon haladt volna tovább, a kormány egy évig értékelte át a tervet, amelynek eredménye három PPP projekt csomag volt”

 

mondta Ondrej Matej a Közlekedési és Gazdasági Intézet munkatársa.

 

A fenti komoly hiányosságok ellenére Szlovákiának nagy szüksége van az uniós forrásokra. A legtöbb nagy beruházást csak ezeknek köszönhetően lehet megvalósítani. Természetesen, hogy a mindenkori kormány miképp sáfárkodik az Európai Unió adta lehetőségekkel, már egy másik kérdés.

 

Brüsszel teljes és végleges jelentését a források felhasználásáról jövő tavasszal hozzák nyilvánosságra.

 

Magarország az elmúlt időszakban kétszer annyi uniós forrást hívott le mint Szlovákia, és 21-szer több munkahelyet teremtett. Más szavakkal, míg Magyarország minden egyes eurómillióból több mint 5 állást hozott létre, Szlovákia csak felet, vagy megint más megvilágításban, minden egyes munkahely létrehozása Magyarországnak  200 ezer euróba került, míg Szlovákiának 2 millióba. Felmerül a kérdés, hogy egyazon térségben, hogyan lehetnek ennyire nagyok a különbségek. 

 

070dd6fd739354b54f837bf19113177f
Forrás: HNonline.sk

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!