Az Európai Unió az uniós források gyanús merítésének újabb eseteit vizsgálja – írja az Aktuality.sk.

 

A kelet-szlovákiai hulladékudvarokkal kapcsolatos projektek kivitelezését akár 250 százalékkal is túlárazták. Erre még nyáron hívta fel a figyelmet Lucia Nicholsonová (SaS) a parlament alelnöke, és Richard Sulík az SaS elnöke. Ők ketten indítványt is nyújtottak be emiatt az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF).

 

„Úgy döntöttünk, minden eszközt felhasználunk. Nem tudjuk, hogyan végződik a nyomozás, de a körülmények súlyosak. Ez szégyen egész Szlovákia számára”

 

mondta Sulík.

 hirdetes_810x300  

 

A visszaélések 2011-ben történtek, amikor a környezetvédelmi minisztérium élén még Peter Žiga, mostani gazdasági miniszter állt. Jekelfalván (Jaklovce), Krasznahorkaváralján (Krásnohorské Podhradie), Somodin (Drienovec), Prakfalván (Prakovce) és Nagysolymáron (Veľký Folkmár) milliókat költöttek hulladékudvarokra, amelyek ma már nem működnek és üresen állnak.

 

Az OLAF „fogatlan tigris”

 

Sulík fogatlan tigrisnek nevezte az OLAF-ot, mert – bár ő maga is beadvánnyal fordult hozzájuk az ügyben – az európai hivatal mindössze továbbküldi az esetet a nemzeti – esetünkben a szlovákiai – illetékes szervhez.

 

„Mindent gondosan feltakarítanak. Nálunk még egyetlen politikust sem ítéltek el korrupció miatt. Ezért szorgalmazom egy európai ügyész posztjának létrehozását”

 

Szlovákia az ügy kapcsán komoly auditra számíthat az Európai Bizottság részéről, és valószínű, hogy korrekciót kell majd fizetnie az esetleges hiányosságokért – vagy csalásokért.

 

„Az uniós források korrupciót is hoztak magukkal Szlovákiába, ezért ebben a kérdésben mielőbb cselekedni kell”.

 

mondta Sulík.

 

Aktuality.sk, körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!