Érsekújvár, Puhó (Púchov) és Dunaszerdahely gazdálkodása javult a legtöbbet 2015-ben. Az INEKO társadalomkutató intézet legfrissebb elemzésében rangsorolta Szlovákia 50 legnagyobb települését gazdasági erőnlét szerint.

 

A 2015-ös évben Érsekújvár, Puhó és Dunaszerdahely gazdasági állapota javult a legtöbbet, ami azt jelenti, hogy nekik sikerült leginkább csökkenteniük tartozásukat, a tartozások költségeit és minimalizálták a 60 napon túli tartozások mennyiségét.

 

Ugyanakkor Losonc, Breznóbánya, és Vágbeszterce rontottak a legtöbbet 2014-hez képest.

 

 hirdetes_400x285  
436839_article_photo_zoznam-miest-ktore-za-rok-2015-najviac-zvysili-znizili-svoje-financne-zdravie_900x_sme
A legtöbbet javító és rontó városok. Forrás: Sme.sk

 

A 2015-ös gazdasági állapotok

 

Az INEKO szerint 2015-ben Galgóc gazdálkodott a legjobban, őt Vágújhely majd Nagytapolcsány követi. Szlovákia 50 legnagyobb településének rangsorában Léva a 9., Szenc a 11., Dunaszerdahely a 23., Tőketerebes a 26., Nagymihály a 28., Rozsnyó a 35., Losonc a 37., Vágsellye a 38., Komárom a 41., Rimaszombat a 44., Érsekújvár pedig (a javulás ellenére) a 48. helyen végzett.

 

Pozsony sem teljesít túl jól, az egyes városrészek átlagából számított gazdasági állapota csak a 49. helyre volt elég. A 18 városrészből a legrosszabb állapotban Dévény van, ahol az egy főre jutó adósságállomány 6927 euró.

 

ukaz_fin_stab_ba_ineko
Pozsonyi városrészek gazdasági állapota 2015-ben. Összességében gyenge, külön-külön egész jó. Forrás: INEKO.sk

 

Slota után Zsolna még mindig nem állt talpra

 

Az ötvenes listán a legeladósodottabb város még mindig Zsolna, bár valamelyest sikerült csökkentenie tartozásait. Őt Breznóbánya és Losonc követi, mindkét városban nőtt az adósságállomány.

 

436839_article_photo_zoznam-10-miest-s-najvyssim-zadlzenim-spomedzi-50-najvacsich-miest-v-sr-2015_900x_sme
A egeladósodottabb városok. Forrás: Sme.sk

 

A törvény szerint egyetlen település adósságállománya sem haladhatja meg bevételek 60 százalékát, máskülönben nem vehet fel további hiteleket. Egyelőre ez az eset még nem állt elő, de Zsolnánál már rezgett a léc: a bevételek arányában mért adósság mértéke tavalyelőtt elérte az 59,7 százalékot.

 

Az 50 legnagyobb szlovákiai városból mindössze 16 ért el kiváló gazdasági minősítést a rangsorban, további 22 állapota pedig „stabilnak” mondható. Összesítsében a városok a tavalyi évhez képest növelték tartozásaikat.

 

Az INEKO teljes elemzését ide kattintva töltheti le.

Az INEKO honlapján elérhetőek az adatok az összes hazai településre.

ukaz_fin_stab_ba_ineko_full
A teljes rangsor. Forrás: INEKO.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: navrchol.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!