A nagykövet meghívására Kínába utazott Komárom város küldöttsége. A cél a kapcsolatok felvétele Jingdezhen várossal, ezen keresztül a gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködés kiépítése. A város vezetése kínai nyelvű tájékoztató anyagokkal szólította meg az ottani vezetést. – írja a komaromonline.sk.

 

A Kínai Népköztársaság szlovákiai nagykövete még augusztusban látogatta meg Révkomáromot.

 

A kínai nagykövet egy konkrét megkereséssel érkezett, Jingdezhen városa testvérvárosi kapcsolatokat építene Komárommal.

 

olvasható Révkomárom hivatalos honlapján.

 hirdetes_400x285  

 

14566349_10154653765058114_1258234267080489434_o-800x600
Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester Jingdezhenben. Forrás: komaromonline.sk

 

Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester október 17. és 21. között tettek látogatást a 1,6 millió lakosú kínai városban. Jingdezhent a kerámia kínai fővárosaként tartják számon, de gyorsan fejlődik a gyógyszeripara, a gépipara, nem utolsó sorban pedig a turizmusa. Olasz és holland valamint amerikai városokkal is ápol már testvérvárosi kapcsolatokat.

 

„A 26 órás utazás után egy intenzív három napos programon vettünk részt, ahol tárgyaltunk a helyi vezetőkkel és volt alkalmunk megismerni a várost. Egy nagy tempóban fejlődő térségről van szó, amely keresi az új lehetőségeket. Az emberek kedvesek és nyitottak, és tisztelik az európaiakat”

 

számolt be a részletekről Stubendek László polgármester.

 

14876635_10154653765568114_1528262519829860877_o-800x600
Forrás: komaromonline.sk

 

Keszegh Béla alpolgármester a gazdasági kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta:

 

„Különösen értékelték, hogy kínai nyelvű bemutatkozó kiadványokkal érkeztünk és egy bemutatkozó videó is készült. Elsősorban a gazdasági lehetőségekre helyeztük a hangsúlyt, de az ottani politikai berendezkedésben a beruházók megszólítása egy összetettebb feladat, így a jövőben a városok együttműködésén túl a helyi nagykövetséggel is fontos a meglévő jó kapcsolat”.

 

Az EU keleti kapui

 

Kína sok energiát fektet az európai és azon belül is a kelet-európai országok irányába kialakított gazdasági és politikai kapcsolatok elmélyítésében. Nem véletlenül, ugyanis Kína – az USA és Japán után – a világ harmadik legnagyobb tőkekihelyezője.

 

Az MTA egyik vonatkozó tanulmánya hangsúlyozza

 

„A célországok uniós tagsága lehetővé tette a kínai befektetőknek, hogy kikerüljék a kereskedelmi korlátokat, és összeszerelő központként működtessék itteni leányvállalataikat.”

 

kina-fdi1_fit_640x10000_mta
Magyarország élen jár a kínai tőke kihasználásában, Szlovákia e tekintetben sereghajtó. A grafikonból jól látható, hogy a kínai tőke a világválság kitörése után nyert teret. Grafikon: MTA.hu, Adatok: CEIC China Premium Database

 

Kína – Közép-Kelet-Európa csúcs Rigában

 

Idén a lett fővárosban kerül megrendezésre a Kína – Közép-Kelet-Európa csúcs 16+1 országot magába foglaló találkozója. A fórum célja, hogy szorosabbá tegyék a régió és Kína közti politikai és gazdasági együttműködést. A találkozón Szlovákia és Magyarország is részt vesz, ez utóbbi esetében a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése is szóba kerül majd.

 

Gyenge szlovák igyekezet

 

Az Ázsiai Tanulmányok Intézete (IAS) kiadványa szerint Szlovákia exportja Kína irányába növekvő és jelentős. A kivitel GDP-hez mért arányát tekintve Szlovákia (1,57 százalék) a harmadik legnagyobb (vagy épp leginkább függő) kínai partner az Unióban Németország (2,58 százalék) és Belgium (1,87 százalék) után.

 

likeqianghezuo
A képen (balról jobbra) Ivica Dacic szerb, Li Keqiang kínai és Orbán Viktor magyar kormányfő a 2013-as Kína – Közép-Kelet-Európa csúcson , Bukarestben. Kínai pénzből épülhet meg a Belgrád-Budapest vasútvonal. Forrás: china-ceec.org

 

Ennek ellenére az ország kommunikációja passzív és nem túl kezdeményező. A tanulmány azt is megjegyzi, hogy bár Szlovákia nem rendelkezik sok vállalattal, ami képes lenne érdemben nyitni a kínai piac felé, de van néhány ígéretes cég az IT, a specifikus technológia és a minőségi élelmiszerek területén.

 

Épp ezért nem becsülhető alá a komáromi delegáció kínai látogatása. A kétoldalú kapcsolatok fejlődése hatással lesz nem csak a városra, de a régióra is. Ráadásul Szlovákiának is van érdekeltsége egy megaberuházásban: a Távol-Keletet Nyugat-Európával összekötő (transz-szibériai) széles nyomtávú vasútvonal megépítése még mindig várat magára.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Komaromonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!