Átlagosan 1500 euró. Ennyibe kerül az államnak, hogy egy munkanélkülit különböző programok révén megpróbál álláshoz segíteni – derül ki a Pénzügypolitikai Intézet (IFP) októberi, a munkahivatalok hatékonyságáról szóló elemzéséből.

 

Egy átlagos munkanélküli 2,6 évig állástalan, ez idő alatt 2300 euróba kerül. A három éven túl állástalanok száma Szlovákiában 80 ezer fő körül mozgott, átlagosan 5,2 évet töltenek el munka nélkül, és ez idő alatt 7300 eurót költ rájuk az állam.

 

Az államnak legtöbbe évente a hat hónapig állástalanok kerülnek. Ennek egyszerű oka van, ők ugyanis jogosultak ledolgozott éveik után a munkanélküli segélyre is.

 

 hirdetes_810x300  
rapp-nezamestnani
Forrás: TVnoviny.sk

 

Haszontalan Fico statisztikai trükkje

 

Az IFP szerint a legsikeresebb programok az ún. abszolvens prax (absolventská prax) és az önkéntes tevékenységek (dobrovoľnícka služba), ezek a költségeket tekintve megtérülőknek számítanak. Viszonylag jól teljesített a 29 évesnél nem idősebb alkalmazott bérköltségének térítését tartalmazó program is, bár, megtakarításokat az állam számára nem hozott.

 

A tanulmány leszögezi, hogy a tartós munkanélküliség (ha egy ember 1 éven túl állástalan) kezelésére meghirdetett programok nem váltották be a várt reményeket. Ezekre az állam 2013-ban 222 millió eurót költött.

 

Az önkormányzatoknak végzett úgynevezett aktivációs munkát az IFP inkább a szociális politika részének tekinti, ami nem segíti igazán a munkapiaci elhelyezkedést. A kormány ugyanakkor az aktivációs munkát végzőket nem számolja a munkanélküliek közé, így a hivatalos munkanélküliségi adatok nagyjából 2 százalékkal alacsonyabbak, mint a ténylegesek. (Erről bővebben  ide kattintva olvashat).

 

lo1vfi7b_absolventka-absolventska-prax-urad-prace_napisali_sk
Az iskolai végzettség megszerzése utáni abszolvens gyakorlat a hivatalok szerint az egyik legsikeresebb program. Forrás: napisali.sk

 

Sarokba szorítják az álláskeresőket

 

A Pravda napilap értesülései szerint ráadásul a kormány azt tervezi, hogy a jövő év folyamán megszünteti azon munkanélküliek egészségbiztosításának átfizetését, akik nem fogadják el a munkahivatalok által felkínált állást.

 

Az IFP ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkaügyi hivatalok tehermentesítésével jobb hatékonyság érhető el az állástalanok átképzését illetően. Szlovákiában 2-4 ezer állástalanra jut egy munkaügyi hivatal, amivel Ukrajna szintjén vagyunk (illetve Nagy-Britanniáén, ahol viszont teljesen mások a viszonyok). Magyarországon és Németországban, ahol 5 százalékos a munkanélküliségi ráta, 200-1000 állástalanra jut egy hivatal.

 

Évente 1,5 milliárd euróba kerül a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatalok (ÚPSVaR) és programjaik fenntartása. Ez az összeg a közkiadások 4,3 százalékát teszi, és az éves GDP 1,9 százalékát. A hivatalok működtetése 155 millió euróba kerül, az összeg legnagyobb részét az egyes programokra fordított pénz teszi ki.

 

124920-fico-richter-nestandard2
A képen Robert Fico kormányfő (balra) és Ján Richter munkaügyi miniszter (jobbra). Az egészségügyi járulék átfizetésének megszüntetése nem csak azokat a munkanélkülieket bünteti, akik nem akarnak dolgozni, hanem azokat is, akik nem tudják vagy akarják elfogadni a munkaügyi hivatal által felkínált munkahelyet. És mi van akkor, ha az a munkahely csak papíron van rendben. Forrás: Pravda.sk

 

Kicsit, de nőtt a felvidéki munkanélküliség

 

Szlovákiában az ÚPSVaR adatai szerint szeptemberben 9,42 százalékos volt a munkanélküliség. Ezzel szemben a magyarlakta járásokban (Pozsony és Kassa nélkül) 11,64 százalékra emelkedett az augusztusi 11,61 százalékról.

 

felvideki_munkanlkuliseg_szept_2016_2

 

A 16 magyarlakta járásból a Szenci, a Rimaszobati, a Nagyrőcei, a Rozsnyói és Tőketerebesi járásokban emelkedett néhány tizedszázalékkal az állástalanok aránya. Pozsonyban és Kassán csökkent.

 

Pozsony és Kassa, valamint a 16 járás együtt 9,75 százalékos munkanélküliséget mutat.

 

felvideki_munkanlkuliseg_2016_havi
Adatok: ÚPSVaR, Grafikon: Körkép.sk

 

A dél-szlovákiai járásokban összesítve a 25 évnél fiatalabb munkanélküliek aránya alacsonyabb, mint az északi járásokban. Ennek oka valószínűleg az elvándorlásban keresendő. Ugyanakkor északon az 25-54 év közötti állástalanok aránya kisebb.

 

14938024_1282672141763255_1246509535_n_
Adatok: ÚPSVaR, Térkép: Körkép.sk

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!