Az aktuality.sk megnézte, milyen bevételekre tesznek szert az országban működő élelmiszer-kereskedelmi láncok. A külföldiek az élen végeztek, a szlovákiaiak hátul kullognak. 

 

Naponta költünk el bennük eurómilliókat, a bevételi harc egyértelmű győztese Európa legnagyobb diszkont élelmiszer-kereskedelmi hálózata, a német Lidl. Az aktuality a kereskedések jövedelmezősége és a korábbi gazdálkodási eredmények alapján állította össze névsorát.

 

 

Hogyan lehet ilyen nyereséges?

  hirdetes_300x300   

 

A Lidl jövedelmezősége az elmúlt évben csaknem kilenc százalék volt. Ez azt jelenti, hogy minden elköltött eurón a diszkontlánc kilenc centet keres. Ráadásul, ezt a profitrátát már évek óta meg tudja tartani.

 

Hogy mi a sikerek titka? Összehasonlítva legnagyobb konkurensekkel, mint a Tesco, Kaufland vagy Billa,  övék a legszűkebb termékválaszték, a diszkontok kínálatához megfelelően. Ez azt jelenti, hogy nincsenek magas költségeik az áruk beszerzése, mozgatása és eladása során.

 

„Ez eladóhelységek is optimálisak. A logisztika és a munkavállalókkal való együttműködés nagyon jól kidolgozott. Ráadásul, egy jól elkészített marketingstratégiával rendelkeznek és az áruválaszték is megfelelő egy vagy kétnapos bevásárlásra.” – magyarázta a Terno ügynökség elemzője, Ľubomír Drahovský.

 

akt
Az aktuality.sk táblázata. Az első sor a jövedelmezőséget , a második a 2015-ös árbevételt tünteti fel.

 

 

A Tesco a legnagyobb konkurens

 

Az egyetlen kereskedelmi lánc, amely a múltban versenyezni tudott a német diszkontáruházzal a brit Tesco volt. Nekik 2014-ben sikerült kiszabadulniuk a veszteséges működés kelepcéjéből. A Tesco ugyan magasabb bevételre tett szert mint a Lidl, de közel sem olyan hatékonyra, ahhoz ugyanis jóval nagyobb árbevételre lenne szüksége.

 

Az elemző a Tesco árbevételének növekedését látja a jobb eredmények mögött, valamint olyan vezetői lépéseket, amelyek csökkentették a kiadásokat, például a brit áruházlánc csökkentette hipermarketeinek méretét, és nagyobb figyelmet fordított a kisebb üzleteire (Tesco express).

 

A szlovák láncok veszteségesek. 

 

A lista végén a szlovák tulajdonban levő láncok végeztek. A losonci CBA Slovakia és Diligentia (a Terno, Hypernova, Moja Samoška üzletek üzemeltetője) veszteséges évet zártak.

 

Az, hogy a CBA rossz évet zárt az elemző szerint nem jelenti az, hogy rossz lenne a kereskedelmi politikájuk. A társaság az elmúlt évben nagyobb mértékben ruházott be új üzletek építésébe és további fejlesztésekbe. Ezek alapjáb az várható, hogy a CBA Slovakia visszatér a nyereségesen működők közé.

 

 

A Diligentia esetében azonban már ez nem olyan biztos. A Terno, Hypernova és Moja Samoška az életben maradásért küzdenek.  „Fontos lesz, hogy a beszállítók megértsék, ezek az üzletek jól működhetnek. Ehhez szükséges, hogy néhány nagyobb üzletet kisebbé alakítsanak át, vagy zárjanak be, ezzel hatékonyabban működhetnek. ” – jegyezte meg Drahovský.

 

 

 

képek és adatok: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!