Az Európai Parlament kritizálta Szlovákia közlekedésügyi miniszterét, Érsek Árpádot (Most-Híd) azért, mert ismételten elutasította az együttműködést a károsanyag-kibocsátás mérését célzó vizsgálat során az autóiparban. 

 

A miniszter ellentétesen cselekszik

 

Az EP vizsgálóbizottságának elnöke szerint a közlekedésügyi miniszter tettei ellentétesek az európai törvényhozással:

 

 hirdetes_810x300  

„A bizottság tagjai elfogadhatatlannak tartják az Európai Parlament vizsgálati jogköreinek nem tisztelését, főleg egy olyan országtól, amely az EU Tanácsának elnöki tisztségét látja el.”

 

-mondta az autóipar károsanyag-kibocsátását mérő EU-vizsgálóbizottság elnöke, Kathleen Van Brempt. Érsek jelenleg az uniós közlekedésügyi miniszterek csoportját vezeti.

 

 

 

A bizottság felrótta Érseknek, hogy egyedüliként utasítja el az együttműködést és nem vesz részt a meghallgatáson az Európai Parlamentben, annak ellenére, hogy Szlovákia az automobil gyártás egyik fő szereplője Európában. Az olasz és francia miniszterek már megerősítették részvételüket a vizsgálóbizottság ülésén.

 

Levél Brüsszelből 

 

A vonatkozó bizottság a Volkswagen gyár botrányával foglalkozik, amely korábban a dízelmotoros modelljeibe egy speciális szoftvert telepített, amely képes volt felismerni az emissziós tesztet.

 

A szoftver azt idézte elő, hogy a jármű a tesztelés során kevesebb anyagot bocsátott ki, mint normális működés során, így csalással ment át a szigorú károsanyag-kibocsátást mérő teszteken.

 

 

Érsek hiányzását azzal indokolta, hogy Szlovákia nem ad kibocsátási normákat konkrét autótípusokra, ezért a meghallgatásának szerinte nincs értelme.

 

A vitához hozzászólt Martin Schulz  EP-elnök is. Levélben arra szólította fel érseket, hogy vegyen részt a vizsgálóbizottság ülésén, ugyanis Szlovákia az EU hatodik legnagyobb autógyártója, így a jelenléte nagyon is hasznos lehet.

 

hnonline.sk
kép: TASR

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!