A nyugdíjak terén Szlovákiánál sokkalta jobb kilátásokkal rendelkezik a szomszédos Csehország, de Lengyelország, Magyarország, Románia és Bulgária is.
A jövendőbeli bolgár és román időseknek nagyobb reményük van arra nézve, hogy az államuknak elegendő pénze lesz ahhoz, hogy képes legyen kifizetni számukra az öregségi nyugdíjat. A románokon és a bolgárokon kívül a magyarok, a lengyelek és a csehek is jobb kilátásokkal rendelkeznek a nyugdíjazás terén.

 

Szlovákia aközé a húsz ország közé tartozik, ahol az egyik legrettenetesebb nyugdíjrendszer működik. Az Allianz biztosító a nyugdíjrendszer életképességéről végzett elemzést, amelyből arra is fény derült, hogy az értékelt 54 országból Szlovákia a 36. helyet foglalta el. Ez annyit jelent, hogy a mai negyvenévesek nyugdíjára már nem lesz ki dolgozzon.

 

Készüljünk fel a változásokra!

 

 hirdetes_300x300  

Az elemzés az értékelés során három faktor vett figyelembe – a demográfiai fejlődést, a pénzügyi mozgást, és magát a nyugdíjrendszert.

 

 „A helyzet olyannyira súlyos, hogy magának a nyugdíjkorhatárnak az emelése nem fogja megmenti az első pillért. A nyugdíjakat a fizetésekkel összehasonlítva muszáj lesz csökkenteni”

 

jelentette ki az Allianz menedzsere, Miroslav Kotov. Továbbá hozzáteszi, hogy a mai harmincévesek generációjának fel kell készülnie arra, hogy az ő nyugdíjuk csupán a létminimum összegéhez fog hasonlítani.

 

sporenie-dochodok-dobrovolne-poistenie-peniaze-vklad-nestandard2
Fotó: pravda.sk

 

A Szlovákia demográfiai problémáiról szóló információk azonban nem tartoznak az újdonságok közé. Az elemzők már évek óta figyelmeztetnek a problémára, amit maga a miniszter, Ján Richter is elismer, aki hozzáteszi azt is, hogy az embereknek nem csak a Szociális Biztosítóra kéne hagyatkozniuk, hanem a jövedelmüket másképpen is be kellene biztosítaniuk.

 

A munkaügyi minisztérium ugyanakkor azt állítja, hogy az első pillér rendszere jól be van állítva, és a demográfiai probléma csupán 2035 körül kezdi el fenyegetni Szlovákia lakosságát.

 

A szakértők azonban mindezt másképp látják, és úgy vélik, hogy a nyugdíjrendszer már most olyan problémákkal küzd, ami az idő előrehaladtával csak rosszabbodni fog.

 

Ahhoz, hogy a Szociális Biztosító ki tudja fizetni a nyugdíjakat, a kormánynak már tavaly az állami kasszába kellett nyúlnia, és 453 millió eurós támogatást kellett nyújtania.

 

dochodca-peniaze
Fotó: webnoviny.sk

 

Mit csinál a kormány?

 

A szakértők többsége úgy véli, hogy az első pillér tekintetében a kormánynak már ma változásokat kéne bevezetnie.

 

„A kormánytól a hivatalba lépése óta egyetlen olyan intézkedését sem regisztráltunk, amely jelentős hatással bírt volna a nyugdíjrendszer fenntartásához. Sőt, a programnyilatkozat még csak semmi hasonlót sem tartalmaz”

 

mondja Michal Nalevanko analitikus.

 

A munkaügyi minisztérium azonban azzal védekezik, hogy már eddig is sokat tett az ügyben. 2012-ben bevezetett egy olyan rendszert, melynek köszönhetően növelte a nyugdíjkorhatárt, ami azt jelenti, hogy az embereknek így több idejük lesz arra, hogy a nyugdíjukra dolgozzanak. Sőt, napjainkban a Szociális Biztosítóba is több pénz áramlik annak köszönhetően, hogy csökken a munkanélküliség.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: pravda.sk

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!