Több népjóléti intézkedést jelentett be Robert Fico szlovák miniszterelnök kormánya új szociális csomagjának tartalmát ismertetve kedden Pozsonyban. Elvileg nem most lesznek előrehozott választások, a kampány azonban már mintha elkezdődött volna.

 

Az intézkedéscsomag, amelynek egy részét már a jövő évben foganatosítják, öt pontból áll. Annak két súlyponti pillére a minimálbér összegének tervezettnél gyorsabb ütemű emelése, illetve a 34-43 hétig járó anyasági segély alapjának kiterjesztése.

 

„Eredeti tervünk az volt, hogy a minimálbér összege 2020-ra haladja meg az 500 eurót, mivel azonban a gazdaság jól teljesít, (…) ezt a határt a tervezettnél jelentősen gyorsabb ütemben kell elérni”

 

– jelentette ki Robert Fico.

 hirdetes_300x300  

 

Emelkedő anyasági, változatlan szülői támogatás

 

A Ján Richter munka-, szociális- és családügyi miniszterrel közösen sajtótájékoztatót tartó kormányfő hozzátette: a szaktárca már januárban párbeszédet kezd a munkáltatók és a munkavállalók képviseleteivel a minimálbér-emelés menetrendjének felgyorsításáról. Szlovákiában a minimálbér 2016-ban 405 euró volt, s összegét korábban a 2017-es évre 435 euróban állapították meg.

 

Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy a minimálbér emelkedése miképp hat majd a munkanélküliségre. A Pénzügypolitikai Intézet év eleji elemzése szerint a minimálbér 5 százalékos emelése 1 százalékponttal növeli a munkahely elvesztésének veszélyét – mivel a minimálbér emelése növeli a munkáltató állam felé elvezetendő kötelezettségeinek nagyságát. Jelenleg a lakosság 7 százaléka dolgozik a legkisebb kötelező bérért.

 

Kérdés, hogy az intézkedések milyen hatással lesznek a munkavállalókra. A minimálbér emelése növeli a kis- és középvállalkozók terheit, forrás: atlas.sk
Kérdés, hogy az intézkedések milyen hatással lesznek a foglalkoztatottságra. A minimálbér emelése ugyanis növeli a kis- és középvállalkozók terheit, forrás: atlas.sk

 

Az új intézkedések értelmében jövőre 70-ről 75 százalékra emelik a legutóbbi bér bruttó összegéből kiszámolt, úgynevezett anyasági segély kivetési alapját. Ennek következtében ennek a segélynek az összege megközelítheti majd az utolsó nettó bér összegének akár 98 százalékát is. Ezt az intézkedést Ján Richter szakminiszter a gyerekvállalás ösztönzésének szükségességével indokolta.

 

Hat hónap után azonban az anyasági támogatás leteltével a szülői támogatást folyósítják, ennek emeléséről azonban korábban csak azt lehetett tudni, hogy legfeljebb a nyugdíjak valorizációjának mértékében emelik, ami a jövő évi költségvetés szerint 2 százalék.

 

A bejelentett lépések között szerepel a „régi nyugdíjasok” helyzetének rendezése, nyugdíjaik emelése is. Az érintett lakossági csoportba jelenleg mintegy 100 ezer ember tartozik, ők azok, akiknek öregségi nyugdíját még 2003 előtt, egy a mostanihoz képest kevésbé kedvező séma alapján állapították meg. Az érintettek nyugdíja, annak újraszámítását követően – előreláthatóan 2018-tól – átlagban 50 euróval (15 700 forint) emelkedik majd.

 

Ján Richter és Robert Fico, forrás: teraz.sk
Ján Richter és Robert Fico, forrás: teraz.sk

 

A kormány az új szociális csomag keretében számol a tartósan beteg gyermekükről gondoskodó anyáknak fizetett gondozási segély emelésével, így esetükben már nem a minimálbért, hanem a mindenkori átlagbért vennék a juttatás kiszámításának alapjául.

 

A szlovák kormányfő utolsóként egy olyan törvénymódosítás elfogadását is előre jelezte, amely szavai szerint a jog szempontjából is különbséget teremt majd a segélyezettek azon csoportjai között, „akik akarnak és akik nem akarnak dolgozni”. Kérdés ezeknek a kategóriáknak a meghatározását miképp képzelik el, és miképp állapítják meg, ki jogosult, és ki nem az adott segélyekre.

 

Jön a Jaguar LandRover, de ki profitál belőle?

 

Robert Fico a HNClub-ban azt mondta, hogy a szlovák autóiparban megjelent a kannibalizmus. A Jaguar LandRover közelgő érkezése miatt óriási versengés indult a szakképzett munkaerőért. Ki profitál ebből? Logikusan azt mondhatnánk, hogy a hazai munkanélküli, aki az új autógyár megérkezéséig átképezheti magát.

 

A valóság ennél jóval differenciáltabb, és ezt a kormányfő is elismeri.

 

„Úgy tűnik a PSA Peugeot autógyárnak 1500 új alkalmazottra lesz szüksége. Van hivatalos kérvény arra vonatkozóan, hogy 400 szerb munkást vihessenek Nagyszombatba. Valószínűleg ennek eleget kell tennünk”

 

 

Körkép.sk, Hospodársé Noviny, MTI.hu

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!