Hasznos online-számológépeket tett elérhetővé az interneten a Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet. Az egyik számológép használt autónk piaci értékének meghatározásában segíthet, a másik pedig a regisztráció költségének kiszámításában lehet hasznos.

 

Az autók regisztrációs díja február 1-jétől változik. A 85 kW-nál nagyobb névleges teljesítményű autóknál drágább lesz az átíratásnál fizetendő illeték. Az új szabályozás az illeték nagyságát az autó korából is számolja, így az idősebb gépkocsik esetén a költségek kevésbé ugranak meg.

 

Regisztrációs díj – néhány példa

 

 hirdetes_810x300  

A 86 kW-nál kisebb teljesítményű járművekre vonatkozó illeték nagysága februártól is marad 33 euró.

 

A számológép szerint a külföldről behozott használt gépkocsik regisztrációja olcsóbb lesz, mint eddig volt. Egy 84 kW-os, 2 éves, robbanómotoros külföldi jármű regisztrációja az IFP szerint 2017. február 1-jétől 61 euróba kerül majd, jelenleg még 167 euróba kerülne. Ugyanilyen teljesítményű külföldi behozatalú autónak ötéves verziójáért elvileg már csak 34 eurót kell majd fizetni a jelenlegi 167 helyett.

 

Komolyabb drágulásra 86 kW felett kell számítani. Egy itthon már nyilvántartásba vett, tegyük fel, két éves és 90 kW-os használtautó regisztrációs díja 74,50 euróra emelkedik februártól, ha ötéves autóról van szó, ez 41,50. Tekintve, hogy eddig 33 eurót kellett fizetni mindkét esetben, elég nagy a különbség.

 

forrás: automix.sk
forrás: automix.sk

 

Egy öt éves, 150 kW-os kocsinál egyenesen megtízszereződik a nyilvántartásba vétel költsége.

 

Ugyanakkor a módosítás életbelépése után megszűnik a különbség a külföldről behozott és a már itthon vásárolt használtautókat sújtó illeték között. Egy 104 kW-os 5 éves gépkocsi regisztrációs díja 79,50, akár hazai, akár külföldi volt az előző tulajdonosa.

 

Rossz hír ez azok számára, akik Szlovákiában bejegyzett autójukat szeretnék eladni. A külföldi kocsik díjának csökkentése miatt jóval nagyobb konkurenciára számíthatnak. Az autó árába így bele kell számolni az esetleges többletköltségeket. A kormány ezzel az intézkedéssel az új autók vásárlását ösztönözheti ugyan, de a régi autó eladását megnehezíti.

 

Az új autók regisztrációs illetéke 177 kW alatt előnyösebb lesz, mint eddig volt (lásd az alábbi táblázatot). A fölött azonban regisztrációkor eszméletlen összegeket is kénytelenek lesznek kifizetni.

 

Az online számológépet ide kattintva érheti el.

 

Mennyiért tudnánk eladni el használt autónkat

 

A számológép csak becsült adatot nyújt, de igencsak hasznos lehet azok számára, akik túl szeretnének adni használt autójukon, és nincs elképzelésük, milyen áron hirdessék azt meg. Másrészt, jelentősen megkönnyíti az árak összehasonlítását, ha épp használt gépkocsit szeretnénk vásárolni. Az IFP az autobazar.sk és az autobazar.eu internetes oldalak segítségével dolgozták ki a számológépet.

 

A számológép a gépkocsi árán kívül a regisztrációs díj nagyságát is feltünteti. A becsült ár mellett megmutatja azt is, hogy milyen árak között mozoghat az autó értéke felszereltségtől függően.

 

Egy 16 éves 2,5 literes Audi Avant kombi árát például 2266 és 2690 euró közé becsüli meg.

 

Az online számológépet az autó árának becsléséhez ide kattintva érheti el.

 

Körkép.sk

Nyitókép: peter-auto.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!