Ünnepek alatt a bankok zárva tartanak, így ha még idén szeretnénk befizetni valamilyen számlát, vagy pénzt betenni a lakástakarék-pénztárba, esetleg fontos átfizetést kell végrehajtanunk, jobb, ha nem hagyjuk az utolsó pillanatra. 

 

Egy csomó stressztől és nehézségtől kímélhetjük meg magunkat, ha még időben letudjuk fontos banki kifizetéseinket. Az év végén elküldendő összegek esetében figyeljünk a határidőkre.

 

„Például ahhoz, hogy állami támogatást kapjon  lakástakarékjához, vagy adókedvezményt a nyugdíj-megtakarításához, úgy kell küldenie a pénzt, hogy a szóban forgó állami intézmény számlájára még az idén ráíródjon”

 

magyarázta Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) szóvivője, aki az ügyfeleknek azt javasolja, hogy az ilyen utalásokat mielőbb tegyék meg.

 hirdetes_810x300  

 

„Megtörténik, hogy a stressz vagy a sietség miatt hibát vétenek a számlaszám beírásánál, vagy a szimbólum megadásánál (variabilny symbol)”

 

teszi hozzá.

 

Fontos határidők

 

Aki internetbankinget használ, az könnyebben letudhatja az utalásokat, de a dátumokra itt is érdemes figyelni. Ha az utalás kedvezményezettje ugyanannál a banknál van, mint mi, a Szilveszter napján küldött összeg még aznap megjelenik a számláján.

 

forrás: banky.sk
forrás: banky.sk

 

Ha más pénzintézetnél vezet bankszámlát, akkor azonban érdemes legkésőbb december 29-én elindítani az utalást – vagy a bankfiókokban az arra a napra vonatkozó a nyitvatartás szerint, vagy internetbanking segítségével. Mivel január 1. ünnep, a december 31-én küldött pénz a miénktől eltérő banknál vezetett számlán csak január 2-án jelenik meg.

 

A Tatrabankánál az év utolsó napján nagyjából este 6 óráig lehet elindítani elektronikusan az utalásokat, ezután az időpont után a rendszer már nem dolgozza fel a kérelmet. A SLSP-nél ez a határidő december 31-én déli 12:00. Egyébként ez a határidő bankonként változhat (lásd lejjebb).

 

A nyitvatartásról és egyéb utalási információkról részletesebben az egyes bankoknál az alábbi linkekre kattintva olvashat.

 

 

Nyitvatartás és utalsi határidők néhány bank esetében: 

TatraBanka

Slovenská Sporiteľňa (a leírás végén található egy link, ami egy PDF-et nyit meg. Érdemes áttanulmányozni)

ČSOB

VÚB

OTP

PrimaBanka

 

 

körkép.sk/KL

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!