Százezrek hagyják el Szlovákiát külföldi munkavállalás reményében, miközben a vállalatok többszázezres munkaerőhiányra panaszkodnak.

 

A munkaerőhiány pótlására 30 ezer külföldi munkavállaló érkezett az országba, többségük európai. Közben a felvidéki munkanélküliség csökkent, de még így is rosszabb, mint az országos átlag.

 

„A Szlovák Statisztikai Hivatal rendszeresen felmérést végez a szlovákiai háztartások körében, amit munkaerő-felmérésnek (Výberové zisťovanie o pracovných silách – VZPS) nevez. Azokat az embereket is megkérdezi, akik valamely háztartás tagjai, vagy kapcsolatban vannak vele, de legfeljebb egy évig külföldön dolgoznak.”

 

Mondta Martina Lubyová, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognisztikai Intézetének igazgatója. Hozzátette

 hirdetes_810x300  

 

„Számuk az utóbbi évben nőtt, már több mint 160 ezer ilyen munkavállaló van, és ez még emelkedni fog. Ehhez hozzá kell adni azokat az embereket, akik már hosszú ideje külföldön vannak, és nem is tartják a kapcsolatot otthonukkal. Az ő számuk szintén 100 ezerre tehető, miközben Szlovákiábn legálisan 30 ezer külföldi dolgozik. Vagyis néhány tízezer ember érkezik az országna, miközben néhány százezer távozik.”

 

A szlovákiai munkanélküliség novemberben 8,78 százalékra esett vissza, vagyis egy év alatt két százalékponttal csökkent. Közben Robert Fico kormányfő bejelentette, hogy elértük a munkanélküliség csökkentésének határát.

 

Mivel a hazai munkaerőpiac nem dúskál szakképzett munkaerőben, a foglalkoztatottság növelése is veszélybe kerülhet. A 30 ezer külföldi munkás a szlovákiai cégek munkaerőéhségét aligha elégíti ki, ennél ugyanis jelenleg 10-szer nagyobb a kereslet.

 

64cda84486d0a58dd9d72336b888e338_hn
Ipari monokultúrát épít az állam? Szlovákiában a legnagyobb beruházások az utóbbi időben csak az autógyártásra korlátozódnak. Legalább ez is van, de olyan kis gazdaságot, mint Szlovákia, nagyon kiszolgáltatottá teszi egyetlen ipartól és annak teljesítményétől. Elég, ha beszűkül az autógyárak piaca, és sarkaiból kifordul a foglalkoztatottság. Forrás: HNonline.sk

 

Csökkent a felvidéki munkanélküliség 

 

Csaknem minden felvidéki magyarlakta járásban csökkent a munkanélküliség mértéke, még ha csak pár tizedszázalékkal is. Pozsonyt és Kassát nem számolva a 16 magyarlakta járásban az októberi 11,3 százalékról 10,83 százalékra csökkent a munkanélküliség.

 

A legnagyobb mértékben a Nagyrőcei járásban, ahol novemberben 20,84 százalékra csökkent az állástalanok aránya (1,66 százalékpontos csökkenés).

 

felvideki_munkanlkuliseg_nov_2016
Egyetlen 5 százalék alatti munkanélküliséggel rendelkező magyarlakta járás van, és az a Szenci járás, ellenben van három 20 százalék feletti és hat  15 százalék felletti állástalansággal küzdő magyarok lakta járásunk. Adatok: UPSVaR, Táblázat: Körkép.sk

 

Ha a déli járásokhoz hozzáadjuk a fővárost és Kassát, akkor még ennél is jobb eredményt kapunk, 9,06 százalékos munkanélküliség formájában.

 

Ez már elég jól megközelíti az országos adatot. A valóságról azonban sokat elárul, hogy a szlovákiai foglalkoztatottak több mint 27 százaléka található ezekben a járásokban, miközben a munkanélküliek több mint 33 százaléka.

 

Az országos és a felvidéki ráta közti különbség továbbra sem csökkent 2 százalék alá.

 

felvideki_munkanlkuliseg_2016_havi2
Országos és felvidéki munkanélküliség. Adatok: ÚPSVaR, Grafikon: Körkép.sk

 

Körkép.sk, Cas.sk

Nyitókép: Entreprenuer.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!