A kormány új intézkedéscsomagot készül elfogadni. A Munkaügyi Minisztérium olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amely szigorítja a megbízási szerződés (dohoda) alapján kötött munkaviszony illetve a munkaügyi nyilvántartásba való felvétel feltételeit is.

 

A munkaügyi minisztériumban nyilvántartott állástalanok a módosítás életbe lépése után már csak 40 napig dolgozhatnak megbízási szerződés vagy egyszeri megbízási szerződés alapján, ezután vagy a munkahelyüket adják fel, vagy munkanélküli státuszukat. A jelenlegi szabályozás szerint azokat, akik 148,57 eurónál (a létminimum 75 százalékánál) nem keresnek többet havonta, nem veszik ki munkaügyi hivatal nyilvántartásából.

 

A minisztérium szerint a 40 nap

„…elegendő korlátozás, hogy egy ilyen (megbízási szerződésre dolgozó) ember ne legyen a fekete-foglalkoztatás áldozata. Mi ma nem tudjuk megállapítani vagy bizonyítani a feketemunka tényét olyan emberek esetében, akiknek van aláírt megbízási szerződésük”

 

 hirdetes_810x300  

Ezt nyilatkozta Branislav Ondruš államtitkár, aki szerint ma Szlovákiában rengeteg olyan ember van, akik több órát dolgoznak, mint ami megbízási szerződésükben szerepel.

 

„Tízezrek vannak, akik egész évben így dolgoznak, és további tízezrek vannak, akiknek több éve folyamatosan megbízási szerződésre alapuló munkaviszonyuk van, gyakran ugyanannál a munkáltatónál”

 

Szlovákiában 60 ezer főre becsülik azok számát, akik regisztrált munkanélküliként megbízási szerződés alapján dolgoznak.

 

Bár a minisztérium szerint 20-30 ezer regisztrált munkanélkülit segítenek álláshoz jutni az intézkedéssel, arról nem beszéltek, hányan veszítik el az ilyen munkaviszonyból származó jövedelmüket vagy hány ember kerül ki a munkaügyi hivatalok látóteréből.

 

Szigorítják a nyilvántartásba-vétel feltételeit

 

A bejelentett munkanélkülieknek, akik megbízási szerződés alapján végeznének munkát és jövedelmük nem éri el a havi 148,57 eurót, a munkaviszony megkezdése előtt legkésőbb egy nappal értesíteniük kell a munkaügyi hivatalt erről a megbízási szerződés bemutatásával. Aki ezt elmulasztja megtenni, azt automatikusan törlik a nyilvántartásból.

 

Ráadásul a minisztérium határozottan kijelentette, hogy nem áll szándékában emelni a regisztráció megtartásához szükséges jövedelmi küszöböt (ez az a bizonyos 148,57 euró).

 

forrás: hnonline.sk
forrás: hnonline.sk

 

További szigorításokat is tervez a kormány. A minisztérium javaslata szerint, ha a munkanélküli egyén elfogadja a munkaügyi hivatal által felkínált munkalehetőséget, majd egy hónapon belül véget ér a munkaviszony, akkor az illető a munkaviszony megszűnésének napjától számítva hat hónapig nem kerülhet vissza a nyilvántartásba – kivételt csak az egészségügyi indok miatt felmondók képeznek.

 

Munkanélküliségi „számmisztika”

 

A kormányfő úgy fogalmazott,

 

„Figyelmünk középpontjában a dolgozó ember áll. Csak a fizetési feltételek érdekelnek majd minket. (…) Figyelni fogunk azokra, akik még mindig nem találnak munkát, de valóban akarnak dolgozni. De nem fogjuk támogatni azokat, akik visszaélnek a szociális rendszerrel”

 

A fent leírt intézkedések és szigorítások azonban nem a foglalkoztatást növelik, csupán a statisztikát javítják – nincs ugyanis garancia a munkaügyi miniszter által ígért 20-30 ezer rendes állásra (és esetleg sokan továbbra dolgozhatnak heti pár órában havi 150 euróért). A megbízási szerződések kérdése pedig elsősorban nem a szociális rendszerrel való visszaéléssel, hanem a feketemunkával áll összefüggésben.

 

A feketemunka állandó probléma, ami főleg az államkasszát terheli a be nem fizetett járulékok összegével. A megbízási szerződést arra is használják a munkáltatók, hogy a papíron csak heti pár órára felvett regisztrált munkanélkülit ennél jóval hosszabb időben foglalkoztatják, és bérét „kézbe” fizetik ki. A munkanélküli így nyilvántartásban  maradhat, és élvezheti annak esetleges előnyeit, a munkáltatónak pedig nem kell akkora járulékot elfizetni az álamnak.

 

Egy minimálbéren dolgozó bruttó 435 eurót keres, ebből durván 61 eurót fizet el adók és járulékok formájában, és a munkáltatónak további 126 eurót be kell fizetnie járulékként az államkasszába.

 

Egy másik szempont, hogy a Fico-kormány nem először nyúl kemény eszközökhöz, hogy művileg csökkentse a munkanélküliségi rátát. Példaként említhetnénk azt, hogy az abszolvens gyakorlaton lévőket például nem számolják a nyilvántartott munkanélküliek közé, holott munkaviszonyuk átmeneti. Ezzel rögtön 2 százalékkal lefelé torzították a munkanélküliségi mutatót.

 

 

Körkép.sk, TVnoviny.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!