A nagy beruházásokra sok pénz kell, amit a kormánykoalíció hitelből kezelne.

 

A Smer – SNS – Most-Híd képviselői módosítanák az adósságplafont, ami azt jelenti, hogy még jobban eladósítanák az országot.

 

Bugár Béla, Robert Fico és Andrej Danko év eleji sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy sztrádaépítésre vagy a vasút korszerűsítésére milliárdokra van szükség, amit a politikusok kölcsönökből finanszíroznának. A jogszabály viszont, mely az adósság csökkentését írja elő a politikusoknak, ezt nem engedi.

 

 hirdetes_300x300  

A törvény megváltoztatására nincs elég szavazata a kormányzó többségnek, az ellenzék pedig egyelőre ellenzi az adósságplafon áttörését.

 

Pénzügyi elemzők szerint elvileg követhetnénk a nyugati országok felelőtlen eladósodását, csakhogy…

 

Miért pont mi?

 

A 2008-ban kitört gazdasági világválság idején Szlovákia a legkevésbé eladósodott európai országok közé tartozott. Az ország adósságállománya a GDP 28 százalékát tette ki. Franciaország esetében ez 68 százalék, az USA esetében 76 százalék, Görögország esetében 113 százalék, Japán esetében 189 százalék volt.

 

Az egyes országok GDP-arányos eladósodottsága. Kép: aktuality.sk

 

A következő időszak viszonylag nyugodtan telt ezekben az országokban, Görögországot például az eurozóna tagállamai segítették.

 

Az elmúlt években Szlovákia államadóssága is ugrásszerűen emelkedett, jelenleg minden egyes szlovák állampolgár több mint 7000 euróval tartozik az ország adósságállománya miatt. Az amerikaiak 50 ezer, a japánok több, mint 65 ezer euróval tartoznak fejenként.

 

Felelőtlenség a jövő iránt

 

Mi értelme van egyáltalán bármilyen felelős hozzáállást sürgetni, például az adósságfék bevezetésével, ha a vállalások a jelek szerint szinte betarthatatlanok, az eladósodottság pedig lassan, de biztosan növekszik?

 

Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár vezető közgazdásza szerint rendkívül fontos lenne az adósságállomány csökkentése. Annál is inkább, mert 2009 óra 28 százalékról a GDP 55 százalékára nőtt az ország eladósodottsága. Alig 7 év alatt. Ezt növelné tovább a Fico, Danko, Bugár vezette kormánytöbbség.

 

Radovan Ďuran, az INESS intézet elemzője szerint mindez a következő generációkat is nehéz helyzetbe hozza, miközben saját felelőtlenségünkről állít ki bizonyítványt.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Nyitókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!