Napjainkban egyre gyorsabban változik az ingatlanpiac Szlovákiában. A Szlovák Nemzeti Bank előző évi adatai szerint pedig a lakosság ingatlanvásárlásra szánt hitelállománya is növekedett.

 

A 2008-as gazdasági válság után az ingatlanpiac ára egyre csak csökkentek, soha nem látott minimumokat értek el. Mára azonban változott a helyzet, sőt, több városban már meg is előzték a válság előtti árakat. A jelek szerint még nem kell tartanunk  ingatlanbuborékok kialakulásától, azonban nem árt óvatosnak lennünk. A lakásárakon kívül a háztartások tartozása is jelentős mértékben növekedett.

 

A központ nem garancia

 

 hirdetes_810x300  

A válság hatásainak köszönhetően olyan területeken is csökkentek a lakásárak, amelyek nagy népszerűségnek  örvendenek. Ilyen például Pozsony központja, ahol például egy kétszobás lakás 2011-ben nem egész 145 ezer euróba került, 2008-ban azonban még 15 ezer euróval drágábban tudtuk volna megvásárolni.

 

A nehnuteľnosti.sk portál elemzője, Marin Lazík szerint a válság miatt sok beruházás és fejlesztés nem valósult meg, ezért az árak évekre „befagytak”. A lakás árának nagy részét határozza meg annak elhelyezkedése, de figyelmeztet, hogy ezt a faktort nem kell túlértékelni.

 

Kevés földterület

 

Ha az árak növekedésnek indulnak, akkor még gyorsabban felkúszhatnak ott, ahol nincs elegendő hely új beruházásokra. A városközpontokon kívül érvényes ez a Zsolnai járásra, ahol a kevés megfelelő földterület miatt elmarad az új lakások építése, így nem tudják ellensúlyozni a régi ingatlanok drágulását.

 

A Nyitrai járásban is változott a helyzet a Jaguar Land Rover gyár érkezése teljesen átszabta az árakat. Pont a Zsolnai megye volt az, ahol a legnagyobb mértékben növekedtek az ingatlanárak, egy év alatt átlagosan 10,5 százalékkal, vagyis 79 euróval. Az alábbi táblázat azokat a járásokat mutatja, ahol a kétszobás lakások ára a 2008-as szinthet képest leginkább növekedett vagy csökkent:

forrás: aktuality.sk

 

Az emberek 22 milliárd eurót kölcsönöztek

 

A lakások és házak vásárlását leginkább hitelből finanszírozzák, ami az árak gyorsabb növekedéséhez vezet. A nemzeti bank adatai szerint 2016-ban az ingatlanvásárlásra szánt hitelek mértéke 22 milliárd euró körül mozog, ami nagyjából 160 százalékos növekedés a 2008-as szinthez képest. A nemzeti bank ezért szigorította a lakáshitelek feltételeit – az adósoknak a törlesztőrészletek kifizetése után nagyobb tartaléka maradhat.

 

kép: aktuality.sk

 

 

aktuality.sk
kép: dnes24.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!