Jövőre nagyot változhatnak a fiataloknak nyújtot lakáshitel-támogatások feltételei. A HNonline.sk szerint megszűnik a kamatkedvezmény, helyette adókedvezményeket vezetne be az állam, vagyis a törlesztőrészletek levonhatók lesznek az adóalapból.

 

Hogy pontosan hogyan néz majd ki mindaez a gyakorlatban, azt a Pénzügyminisztérium most vizsgálja.

 

„Jelenleg egy ilyen adócsökkentő tétel bevezetésének lehetőségeit vizsgáljuk”

 

Nyilatkozta a pénzügyi tárca, szerintük a változtatások jövőre léphetnek hatályba, és egyszerűsödni fog vele a támogatási rendszer.

 hirdetes_810x300  

 

A pénzintézetek kinnlevőségeinek 15-40 százaléka lakáshitel, vagyis rengeteg ügyfelet érint az új szabályozás.

 

Kényszerű a döntés

 

A szakértők szerint a fiataloknak adott 3 százalékpontos kamatkedvezmény (egy százalékot a bank, két százalékot az állam vállal át) rosszul működő támogatási modell. Ugyanis olyan embereket is támogattak vele, akik egyébként nem voltak rászorulva.

 

„ A három százalékos lakáshitel-bonifikációnak a fiatalok javára nem sok értelme volt, mert az átlagos kamatlábak a piacon 2 százalék alatt mozognak”

 

Magyarázta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál igazgatója.

 

A szakértők úgy vélik, hogy a tervezett változtatás pozitív irányú, és az adókedvezménnyel eltüntethetők azok a különbségek, amelyek ma fennállnak az állami támogatás megítélésénél.

 

Néhány bank ugyanis a kamatkedvezménnyel csökkenti a törlesztőrészletet az aktuális hónapban, más bankok viszont visszaküldik az támogatás összegét az ügyfélnek a törlesztőrészlet befizetése utáni hónapban. Ez viszont befolyásolja a kamatfizetés nagyságát, ami a két esetben különbözik, mely az 5 évig járó támogatás végén 1000 euróra is rúghat.

 

Máshol is alkalmazzák

 

Az adókedvezményes formát más országokban is alkalmazzák Európában. Csehországban akár 300 ezer cseh koronáig is leírhatóak a befizetett részletek az adott évben, ami havonta nagyjából 1000 eurós törlesztőrészletnek felel meg.

 

Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 45 ezer cseh koronával csökken az ottani támogatottak éves adóösszege, ami átszámolva 1660 euró környékén mozog.

 

Szlovákiában ma az átlagos lakáshitel nagysága 60 ezer euró, ezért a szakértők úgy vélik, hogy a csehországi modellhez hasonló támogatás Szlovákiában is beválna.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: vvFinanciach.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!