A szerbiai Nedeljnik lap riportere egy ügynökségnél jelentkezett munkára Szlovákiában. A Samsung galántai gyárában dolgozott, az átlagnál jóval alacsonyabb fizetésért, derül ki a Denník N cikkéből. 

 

 

Dragan Krsnik beszámolója szerint rendkívül monoton munkát kapott, egy gyártószalag mellett szereltek össze televíziókat. Krsnik egyébként újságíró, diplomás irodalom professzor. Most három hónapig dolgozott Dél-Szlovákiában azért, hogy kipróbálja a szerb vendégmunkások szlovákiai életét. A statisztikák alapján mintegy 5 ezren dolgoznak nálunk, számuk folyamatosan növekszik.

 

Elég csak körbenézni Vágsellyén, Galántán, vagy Bősön. Mindegyik városban szerb munkások százai élnek ideiglenesen, a helyi emberek pedig nyíltan vallják, hogy egy kicsit tartanak tőlük. Szerencsére ritkán történik konfliktus, de előfordult már, hogy Vágsellyén és Trencsénben összeverekedtek a munkások a helyiekkel. Šani Dermaku szerb nagykövet szerint azonban csak személyes konfliktusokról van szó, ami bárhol előfordulhat.

 hirdetes_400x285  

 

Borzalmas fizetés

 

Krsnik beszámolójában a szerbiai vendégmunkások rossz fizetését is említi, köszönhetően a munkaügynökségek húzásainak. Állítása szerint a Samsung üzemében három hónapig engedély nélkül dolgozott és napi szinten zaklatták a munkájában.

 

Krsnik szavait igazolják a munkaügynökségek hirdetései is. Egy ilyen cég például két euró 20 cent órabért kínál tisztán a Samsung gyárában. A műszakok 12 órásak, a ledolgozott órák száma 180 és 250 közötti. A riporter szerint a szerb munkások néha azt sem tudják, hogy hol fognak valójában dolgozni és lakni. A galántai Samsung még nem kívánt nyilatkozni a megjelent írással kapcsolatban.

 

Szerbia nem Uniós tagország, az ügynökségek pedig rendkívül ügyes praktikákkal kerülik meg a helyi törvényeket és szállítják a munkásokat. A szerb nagykövet szerint is rendszeresen megszegik az előírásokat, nem tartják be ígéreteiket és hatalmas hasznot húznqk más ember nyomorúságából.

 

Munkások tízezrei hiányozhatnak

 

Dermarku információi szerint a szlovák munkaerőpiacon két éven belül több tízezer fős hiány léphet fel. A szerb nagykövetség ezért új egyezményt kötne a kormánnyal, hogy a szerb vendégmunkások legálisan, közvetítők nélkül tudjanak munkát vállalni az országban.

 

A kormány beleegyezése nélkül persze ez nem lehetséges. A szomszédos Csehország az ukrán vendégmunkások esetében hasonlóan járt el, amikor lehetővé tették a kötelező kvóta átlépését és több munkás érkezhetett az országba. A szlovák munkaügyi minisztérium elmondása szerint jelenleg a munkanélküliek aktivizálására koncentrál, a gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően őket szeretnék bevonni az oktatásba, szakképzésbe.

 

Ha egy cégnek még így sem sikerül munkásokat találnia, akkor Ján Richter miniszter szerint erőbb a munkaügyi hivatalhoz kell fordulnia. Ha nem tudják orvosolni a problémát, akkor kérheti a minisztériumtól a külföldi munkások alkalmazásának engedélyét.

 

Minisztérium: Nem érdeklődünk az olcsó munkaerő iránt

 

A munkaügyi minisztérium jelenleg nem erőlteti a külföldi munkások behozatalát, ugyanis az olcsó munkaerő megállítaná a bérek növekedését, ezért jelenleg még nem gondolkodnak országos kvóták bevezetésén az ukrán vagy cseh munkavállalók nagyobb számú foglalkoztatása érdekében.

 

A helyiek és az ideiglenes vendégek közti feszültséget a minisztérium szerint úgy lehet megoldani, hogy jobban szemmel tartják a munkaközvetítő ügynökségeket. A minisztérium szerint elfogadhatatlan, hogy a belföldi munkapiacra érkezőkből csak a társaság húzzon hasznot, a terheket pedig a közösség viselje.

 

Denník N/Körkép.sk

kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!