Szlovákia újabb gépipari óriáscéggel tárgyal. A VW,PSA,Kia és Jaguár után a japán Mitsubishi cég is azon gondolkodik, hogy esetleg Szlovákiában építi meg első európai gyártelepét. 

 

A távol-keleti vállalatnak ez lenne az első üzeme Európában, az információkat a carscoops.com nemzetközi portál tette közzé, romániai hírforrásokra hivatkozva. Pont Romániával és Magyarországgal kellene versenyeznie a kormánynak azért, hogy a körülbelül 200 millió euró értékű beruházás itt landoljon.

 

Kelet-Szlovákia is fejlődhet?

 

 hirdetes_400x285  

A román kormány már felajánlott az autógyárnak két potenciális helyszínt, ahol fel tudnák építeni az új üzemet – ez pedig Temes és Prahova megye. A román források szerint a Mitsubishi a beruházás megvalósításához adókedvezményeket és állami támogatást is kér.

 

Szlovákia esetében egyedül Kelet-Szlovákia jöhet számításba, ugyanis a Jaguar Land Rover beruházása teljesen kimerítette a nyugati munkaerőpiacot.

 

Martin Jesný elemző szerint egy új gépipari üzem jó hatással lenne a szlovákiai autógyártásra, ugyanis magas hozzáadott értékkel történne az üzem működése – ehhez pedig gyakran kapcsolódik kutatás és fejlesztés. Munkahelyek tekintetében közvetetten több százan találnának új állást, közvetlenül pedig újabb százakat lehetne foglalkoztatni.

 

Drága mulatság is lehet

 

Az D.A. Hayek alapítvány elemzője, Matúš Pošvanc úgy gondolja, hogy ez drága mulatság is lehet. Mivel az autógyártók és más cégek is jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek, ezért az elemző szerint csak az állami hozzájárulás tudná meggyőzni a Mitsubishit.

 

Az állami SARIO ügynökség, amelynek feladata a külföldi cégekkel való tárgyalás és egyezkedés, nem szerette volna kommentálni a megjelent információkat.

 

Lassan beérik a legnagyobb riválisokat

 

A Mitsubishi 2016-tól már a Nissan-Renault szövetséghez tartozik. Ennek oka a Japánban kirobbant emissziós botrány a cég körül, mely alaposan meggyengítette pozícióit. Egyetlen európai üzeme Hollandiában volt, 2013-ban azonban bezárták. A cégóriás azóta csak beszállítja termékeit az európai piacra.

 

2016-ban összesen 9.961.347 járművet értékesítettek, ezzel pedig igencsak közel kerültek a 10.175 millió modellt értékesítő Toyotához és a 10.31 milliós értékesítési számot felmutató Volkswagenhez.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk
borítókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!