A Kariera.sk portál 200 céget és 2000 álláskeresőt érintő felmérése alapján a vállalatok 60 százaléka nem tünteti fel az álláshirdetéseiben a kínált fizetést. A Profesia.sk-n ez az arány 85 százalék. A cégek legtöbbször attól félnek, hogy elvesztik alkupozíciójukat a jelentkezőkkel szemben (miért akarnának többet fizetni, ha nem muszáj), de több más oka is lehet – egyes szakmáknál ugyanis jelentősen visszaesik a jelentkezők száma, ha a hirdetésben szerepel a kínált bér.

 

Bér megegyezés szerint, vagy kivételesen magas javadalmazás és egyéb, ezekhez hasonló kifejezésekkel találkozhatunk egyre többször a cégek álláshirdetéseiben. A munkavállalók ellenben legalább egy intervallumot szeretnének látni, hogy mettől meddig terjed a fizetés nagysága. Ritkábban megelégszenek azzal is, ha legalább a  minimálisan kínált bérről kapnak információt.

 

„Ha nem muszáj, miért fizetnénk többet”

 

  hirdetes_300x300   

A leggyakoribb indok, ami miatt a cégek inkább homályosan fogalmaznak a bérezéssel kapcsolatban, hogy abban reménykednek, a jelentkezők kevesebbel is beérik, mint amit ők eredetileg felkínáltak volna.

 

„Ha a jelentkező hajlandó kevesebbért is elvállalni a munkát, mint amennyiért a munkáltató eredetileg elképzelte, ez a cégek számára nyilván előnyösebb. Ezen nem nagyon van mit csodálkozni”

 

idézte az eTrend.sk E. Solucovát, a Kariera.sk portál munkatársát.

 

Átlagos havi bruttó bérek ágazatok szerint. Nagy a szórás. Forrás: Aktualne.sk, Adatok: Platy.sk

 

Kényes kérdés

 

A másik – jóval nyomósabbnak tűnő indok –, hogy a bér feltüntetése esetleg feszültséget kelthet a cégvezetés és a jelenlegi alkalmazottak között.

 

Nem titok, hogy a bérek nagysága az egyik legkényesebb téma cégek és munkások között is. Elég, ha a Volkswagen esetére gondolunk. A pozsonyi autógyár azért keveredett vitába régebb óta ott dolgozó alkalmazottjaival, mert a pályakezdőket és az új munkavállalókat az övékénél magasabb bérrel csábította volna magához.

 

Igen, pont ők mondják: Ne csak a pénz számítson

 

A vállalatok azt sem szeretik, ha egy jelentkező csak a pénz miatt megy el az interjúra. Egy bizonyos határon túl ugyanis nem lehet pénzzel motiválni vagy további fejlődésre ösztönözni a munkavállalókat. Ez inkább a stresszes munkahelyekre lehet különösen igaz – ott ugyanis előbb utóbb felteszi magának az ember a kérdést, hogy megéri-e.

 

A felmérés és a visszajelzések statisztikája azt is kimutatta, hogy a jelentkezők száma drasztikusan visszaesik, ha feltüntetik a kínált bér nagyságát a hirdetésben. Egyes munkaköröknél akár feleannyi visszajelzés érkezik egy meghirdetett állásra, mint általában.

 

Az állás interjúra mindkét fél elvárásokkal érkezik. A tapasztalattal alig rendelkező pályakezdők azonban gyakran túlárazzák magukat. Ez nem feltétlenül baj, attól függ, mennyei munkaerőéhes ágazatban próbálnak elhelyezkedni. Forrás: Aktualne.sk

 

A vállalatok egy része azért nem tünteti fel a kínált bért, mert elsősorban az a célja, hogy rábírja a potenciális jelentkezőt az interjúra, felkeltse az érdeklődésüket, és ebből pszichológiai előnyre tegyenek szert.

 

Lehetnek azonban előnyei is. Sokan arra használják a bér feltüntetését, hogy már azzal is megszűrjék a jelentkezőket. Külföldön sok helyen ezért kötelező feltüntetni a bérajánlatot.

 

A felmérés szerint a kínált fizetés megadása a hirdetésekben a gyártásban, autóiparban, gépiparban, az adminisztratív, kereskedelmi és szolgáltatói munkakörökben előnyösebb lehet a munkáltató számára is. De bizonyos esetekben nem a fizetés a meghatározó tényező – ilyen a biztosítói szféra, az emberi erőforrás menedzsment, a gazdálkodási és könyvelési munkakörök.

 

eTrend.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!