Robert Fico kormányfő magasabb bérpótlékot szeretne adni az éjszakai, ünnepi és hétvégén végzett munkáért, a szlovákiai cégeknek azonban ez sok esetben alapos fejtörést okozhat. Már most azon gondolkodnak, hogy honnan teremtsék majd elő az ehhez szükséges összeget: egyéb juttatások csökkentésével, vagy a termékek árának emelésével. 

 

 

A pékek bizonytalanok

 

A SME portál cikke szerint például Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter vállalata, a Penam Slovakia, amely közel 1400 alkalmazott foglalkoztatásával malmokat és pékségeket üzemeltet is gondban lehet. Alkalmazottaik többsége ugyanis éjszaka dolgozik, vagy hétvégén, de az ünnepek alatt is. Havonta átlagosan 80 ezer órát dolgoznak le összesen.

 hirdetes_400x285  

 

Éjszakai műszak

 

Szlovákiában jelenleg 240 ezer személy dolgozik éjszakánként, valamint több tízezren az ünnepek és hétvégék alatt.  A veszélyekre a Volkswagen is figyelmeztetett, akik közel 12 300 személyt alkalmaznak. Az óriáscég úgy látja, hogy költségek aránytalan növekedése negatívan hathat a vállalatok versenyképességére és a munkahelyek stabilitására.

 

A cégek mellett a munkáltatók képviselői is nemtetszésüket fejezték ki: állítják, hogy végül minden költséget ők fizetnek majd meg. „A bércsomag minden cégben egy felfújt lufi. Ha valahol hozzá kell tenni, akkor valahonnan el kell venni.” – állítják.

 

Fico mindent egyszerre szeretne

 

A cégeket érintő változásokat Robert Fico kormányfő május 1-jén jelentette be egy nyitrai ünnepségen. A tervek szerint szeretnék megemelni az éjszakai munka bérpótlékát óránkénti 0,5 euróról 1,25 euróra. A Munka törvénykönyvébe bekerülhet a hétvégi munkáért járó kötelező bérpótlék is. Fico nem mondta meg pontosan, mikor lépnének életbe az új intézkedések, azonban szeretné őket minél hamarabb bevezetni.

 

 

SME
kép: bulikova.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!