A kormánypártok szociális csomagjait a vállalkozók többsége populizmusnak tartja, leginkább azért, mert a minimálbér 500 euróra való növelésével egy alkalmazott tisztán csak 411 eurót kap, miközben az államkassza (az intézkedésnek köszönhetően) 265 euróval gyarapszik havonta – többel, mint az alkalmazott tiszta bevételének a fele.

 

A Vállalkozók Szlovákiai Szövetségének internetes felmérése szerint a Smer minimálbérre vonatkozó terveit a munkáltatók 63,3 százaléka nem tartja jó ötletnek, ami érthető is, ha az emelés teljes költségét a cégekre terhelik.

 

Hasonló következtetésre jutott Jozef Mihál egykori SaS-es, jelenleg frakción kívüli parlamenti képviselő, aki blogjában arra mutat rá, hogy az egész minimálbér-emeléssel elsősorban az egészségügyi biztosítók, a Szociális Biztosító és az állam jár jól.

 

 hirdetes_300x300  

Ha csak 50 euróval emelnék a minimálbért – vagyis a jelenlegi 435-ről 485 euróra –, a nettó bér az előző évhez képest mindössze 32,41 euróval nőne, miközben a biztosítók és az államkassza 45,19 euróval jutna több bevételhez havonta.

 

Mihál a 485 eurós minimálbér esetén úgy számol, hogy egy alkalmazott tisztán (adók és járulékok elvezetése után) havonta 406,56 eurót kapna, ami a munkáltatónak 638,71 eurójába kerül, az állam pedig 232,19 eurót vághat zsebre (mintha 75 százalékos adót vetne ki a nettó fizetésekre).

 

A béreket terhelő adóék nagysága nemzetközi összehasonlításban. Zölddel a jövedelemadó, pirossal az alkalmazott adó- és járulékterhei, barnával a munkáltató adó- és járulékterhei, amit a munkaerő után fizet. OECD átlagon felüliek vagyunk, megelőzve például Luxemburgot. Forrás: OECD.org

 

Nagyobb befizetés, gyenge szolgáltatások

 

Mindezzel persze nem lenne gond, ha a bevételeket hatékonyan használnák fel. A fentebb említett felmérésben a vállalkozók válaszaiból kitűnik, hogy nem csak az alacsony képzettségű alkalmazottak állását féltik (hiszen ennyi pénzért olyan munkaerőt foglalkoztatnának, aki többet termel meg, mint az említett 638,71 euró), hanem kifogásolják a befizetett adók felhasználását is.

 

Az egészségügyi ellátás, az oktatás (és azon belül a szakképzett munkaerő kinevelése) és az infrastrukturális beruházások esetében hatalmasak a hiányosságok, a közpénzek nem hatékonyan kerülnek felhasználásra. A legnagyobb elégedetlenséget közöttük Andrej Danko kötelező 13. fizetése váltotta ki. Azzal érvelnek, hogy a 13. fizetés alapjában a cég gazdasági állapotától függően ítélhető oda azoknak, akik arra érdemesek: kiemelkedően teljesítettek, vagy a legkevesebb hibát követték el, stb. Ha kötelezővé teszik, a 13. fizetés ösztönző jellege megszűnik.

 

A minimálbér drasztikus emelésével Jozef Mihál sem tud egyetérteni, szerinte elfogadhatatlan, hogy a béremelés több mint felét az állam viszi el. Szerinte a bruttó bér helyett az alkalmazottak tiszta fizetését kell növelni, és ebből nekik kellene profitálniuk, nem az államnak.

 

A Health Care Index szerint a szlovákiai egészségügyi rendszer Európa 34 vizsgált országát tartalmazó ranglistáján a 23. Rögtön Szerbia után. Forrás: Numbeo.com

 

(Az egészségügyi rendszerek országok szerinti rangsorát ide kattintva tekintheti meg)

 

A Most-Híd javaslata kevés lesz

 

De hogy derűlátó véleményt is említsünk, a Most-Híd adóalap-csökkentő javaslata (erről bővebben itt) pozitív fogadtatásra talált. Bugárék az adóalapot csökkentő adókedvezmény nagyságát a jelenlegi 3803 euróról 4650 euróra növelnék, ami a vegyespárt szerint 2 millió alkalmazott fizetésére lenne hatással.

 

Igaz, a vállalkozók és a szakértők abban egyetértenek, hogy az adókedvezmény nagyságát 500 eurós minimálbér mellett már 6 ezer euróra kellene emelni. Németországban egyébként ennek mértéke 8800 euró, Ausztriában 11 ezer euró, az USA-ban 10 ezer dollár (9215 euró).

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: DennikN.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

Munkánk gyümölcsének két ötödét elviszi az állam

 

A Most-Híd saját szociális intézkedés-csomaggal hozakodott elő. A vállalkozók örülnek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!