Nem túl hatékonyan működnek a Munkaügyi Minisztérium foglalkoztatást javító programjai – derül ki a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági lap pénteki cikkéből.

 

Tavaly 54 ezerrel többen dolgoztak Szlovákiában, mint tavalyelőtt. Ez a második legjobb eredmény a foglalkoztatásban Szlovákia történetében. Ennél jobb számokat csak 2008-ban (épp a válság évében) produkált a munkaerőpiac, akkor 70 ezerrel nőtt egyik évről a másikra a dolgozók száma.

 

 

Örömre azonban nincs okunk, még mindig 250 ezer állástalan van az országban, ezek jelentős része tartós munkanélküli, és ijesztően magas a munkanélküliségi ráta a 30 év alattiak körében.

 hirdetes_810x300  

 

Egyre növekvő keret. Mire költik?

 

Pedig a minisztérium évente súlyos milliókat költ a foglalkoztatás növelésre. Évi nagyjából 130 millió euróról van szó, amelyet az állástalanok munkapiaci érvényesülését elősegítő intézkedésekre költenek. A Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet elemzői szerint azonban ez az összeg nem túl hatékonyan kerül felhasználásra.

 

A pénz legnagyobb része ugyanis új munkahelyek létrehozására nyújtott támogatásokra és juttatásokra megy el, ami a szakértők szerint csak rövidtávú megoldás.

 

„Az így alkalmazott munkások már inkább csak a támogatott álláshelyeket keresik, és gyakran a hétköznapi alkalmazottaktól veszik el a helyet”

 

magyarázta Martin Kahanec, a Közép-európai Munkapiaci Kutatóközpont igazgatója.

 

Többet érne az átképzés

 

Jóval nagyobb hatása van az képzéseknek és tréningeknek, az ezekre fordított összegek azonban a teljes mindössze 8 százalékát teszik ki. Kahanec szerint az átképzések elsősorban a fiatalokon és a hátrányos helyzetű közösségeken segíthetne.

 

Michal Páleník, a Foglalkoztatási Intézet munkatársa szerint minden állástalannak egyszer az évben el kéne végeznie valamilyen iskolázást, de arra is felhívja a figyelmet, hogy az átképzés önmagában nem segít. A tanácsadói szolgáltatások, az átképzések és a munkahely létrehozására szánt támogatások együtt érhetnek el jelentős javulást, de csak ha megfelelő arányban részesülnek a keretből.

 

Megyei és nemzetközi összehasonlítás

 

Szlovákia Uniós csatlakozása óta jelentős összegeket szánt a foglalkoztatás ösztönzésre. Míg 2004-ben 51 millió eurót szánt erre a célra a Munkaügyi Minisztérium, addig 2016-ban, már 132 millió euró volt a keret, 2018-ban pedig várhatóan 193 millióra nő. Két kérdés azonban adja magát.

 

Egyrészt, hogy mivel számolnak az elemzők: vagy a tartós munkanélküliség marad megoldatlan és emészt fel még több pénzt, vagy a munkanélküliség fog nőni. Ugyanakkor van mit javítani a pénz felhasználásán is. Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy milyen eltérés van a foglalkoztatásra szánt pénz felhasználását illetően Szlovákia és az EU között.

 

Adatok: Hospodárske Noviny, Grafikon: Körkép.sk

 

Szlovákia súlyos regionális különbségei a foglalkoztatásra szánt összegekben is tetten érhető. A legtöbb pénzt Eperjes megye költi a foglalkoztatás növelésre, 29,77 millió eurót. A második és harmadik legtöbbet szinte fej mellett Kassa (21,85 millió euró) és Besztercebánya megye (21,83 millió euró) költi ugyanerre a célra. A legkevesebbet értelemszerűen Pozsony (4,56 millió euró) és Nagyszombat megye (8,82 millió) költi. Nyitra megye 13,73 millió eurót használ fel a munkanélküliséget csökkentő aktív programokra.

 

Érdekes a nemzetközi összehasonlítás is, főleg a legkisebb munkanélküliséggel bíró uniós országok viszonylatában. Míg Szlovákia a bruttó hazai termék 0,17 százalékát költi foglalkoztatás ösztönzésre, addig a legkisebb állástalansággal bíró Csehország 0,19 százalékot, Lengyelország 0,41 százalékot, Magyarország pedig 0,7 százalékot. A legkevesebbet egyébként Málta és Románia költi ilyen célokra, a legtöbbet Dánia és Svédország.

 

Adatok: Hospodárske Noviny, Grafikon: Körkép.sk

 

Hospodárske Noviny, Körkép.sk

Nyitókép: bystricoviny.sk

Kapcsolódó cikkek:

 

Ennyibe kerül egy munkanélküli az államnak. Nőtt a felvidéki állástalanok száma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!