Szlovákiában a lakosság 93 százalékának van bankszámlája, az online bankot pedig 76 százalék használja – derül ki a Millward Brown ügynökség KRUK csoportnak készített európai felméréséből. 

 

Az emberek nagyon jól értékelték pénzügyi tudásukat is. A felmérés eredményei szerint csak a válaszadók 4 százaléka vélte úgy, hogy egyáltalán nem ért a bankok által kínált szolgáltatásokhoz. Összehasonlításképpen, ez a mutató Olaszországban 18 százalék.  Az eredmények alapján kiváló vagy nagyon jó ismeretekkel rendelkezik a bankok szolgáltatásairól a szlovákiai megkérdezettek 40 százaléka, amely a legmagasabb arány a felmérésben résztvevő országok között.

 

A németek elégedettek

 

 hirdetes_810x300  

A lakosság átlagon felülinek értékelte saját pénzügyi helyzetét. A megkérdezettek 37 százaléka vélte úgy, hogy mindent megengedhet magának, amire csak szüksége van, mellette pedig spórolni tud és fedezni képes a nem várt kiadásokat is. Legjobban a német válaszadók elégedettek anyagi helyzetükkel, a megkérdezettek 43 százaléka tud spórolni és nem okoznak gondot a váratlan kiadások.

 

Legrosszabb helyzetben az olaszok és a romának vannak, több mint 17 vallotta be, hogy gyakran a legszükségesebb dolgokra sincs elég pénze. A lengyelek kétharmada (64 százalék) vélte úgy, hogy van pénze a szükséges javakra, de a nem várt kiadások már gondot okoznak. Hasonló helyzetben van a szlovákiak 51 százaléka.

 

Rossz a helyzet Romániában

 

Az itt megkérdetettek 36 százaléka jelezte, hogy van törlesztőrészlet vagy összeg, amelynek kifizetésével csúszik. Ennél felelősségteljesebben csak a spanyolok gazdálkodnak (29 százalék). A legrosszabb a helyzet Lengyelországban, ahol a válaszadók 57 százalékának van kötelezettségekkel szembeni tartozása.

 

Szlovákiában a lejárt kötelezettségek a megkérdezettek 14 százalékát érintik, legtöbbször hitelrészletek (32 százalék) és mobiltelefon számlák (21 százalék) kifizetésével szoktunk elcsúszni. Ami a hiteleket illeti,  a résztvevők 51 százaléka rendelkezett valamilyen hitellel, további 15 százalék pedig hitelfelvételen gondolkodik.

 

A legeladósodottabbak a felmérés alapján a románok, az ottani válaszadók 60 százalékának van hitele, további 33 százalék pedig szintén hitelfelvételt tervez. A legalacsonyabb eladósodottsági mutatóval a németek rendelkeznek (38 százalék).

 

SME
kép: SME – Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!