A koalíció kompromisszumos megoldást keres az adócsökkentés és a nettó bérek kérdésében – írta tegnapi számában a Pravda napilap. Ez elsősorban a Most-Híd által tavasszal (Robert Fico szociális csomagjával egyidőben) bejelentett adókedvezmény-csökkentést érinti. Úgy tűnik, kompromisszumra újra csak a vegyespárt kényszerül majd.

 

Bugár Béla pártjának javaslata szerint az adóalapot csökkentő kedvezményt a jelenlegi 3803 euróról 4650 euróra növelnék, ami évi 160 eurónyi többletbevételt jelent egy átlagbéres alkalmazott számára és az egyéni vállalkozóknak. Az elképzelésben van ráció, de a Smer javaslata ezzel szemben 500 euróra emelné a minimálbért, és növelné a túlórák valamint az esti és hétvégi munkaórák után járó bért.

 

Előfordulhat azonban, hogy a Most-Híd eredeti javaslata kivérzik a koalíciós kompromisszumokon – amelyek egyébként furcsa mód egyelőre csak Bugárékát sújtják. A Pravda egy koalíciós forrásra hivatkozva azt írja:

 

 hirdetes_810x300  

„Olyan megoldást keresnek, amelyet az államkassza megengedhet magának”

 

A lényeges különbség

 

A Smer és a Most-Híd javaslata között a legnagyobb különbség ugyanis az, hogy míg a vegyespárt az állam által kirótt adót (vagyis az adóbevételeket) csökkentené, addig Ficoék a minimálbér emelésével, de az adók és járulékok változatlanul hagyásával többletbevételre tennének szert – a munkáltatók rovására.

 

A szlovák napilap Bugárék adókedvezmény-növelésével kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy „az állami költségvetésnek nincs 300 millió eurója ilyen mértékű csökkentésre”. Magyarul, a koalíció két másik pártja aligha támogat egy olyan javaslatot, ami 300 milliós bevételtől fosztja meg őket. Marad tehát a kompromisszum.

 

„Bizonyára megértik, hogy bizonyos kompromisszumok születnek majd az egyes koalíciós partnerek javaslataiból”

 

jelentette ki Robert Fico még hétfőn.

 

A cél az adóbevétel növelése

 

Az SNS szociális programja a kötelező  13. és 14. fizetést szorgalmazza, de csak 2020 után – ellenben ez az intézkedés is elsősorban az államkasszát hízlalja. Ha lesz konszenzus, a kormány szociális csomagjáról szóló törvény szeptemberben kerülhet a parlament elé.

 

Ahogy arra korábban rávilágítottunk, a minimálbér drasztikus emelése és a kötelező 13. fizetés bevezetése sok kisvállalkozót érinthet hátrányosan. A Pénzügypolitikai Intézet (IFP) egy korábbi elemzése szerint már a minimálbér 5 százalékos emelése is több mint 1000 munkahelyre van hatással, ráadásul visszafogja a foglalkoztatottságot a kis- és középvállalkozások szektorában.

 

Az alacsony képzettségű munkások valószínűleg szintén vesztesei lesznek ennek az elképzelésnek. Ráadásul, az intézkedés valószínűleg tovább növeli a nyomást a kormányon, hogy utat engedjen az országba az olcsó, unión kívüli munkaerőnek – erre vonatkozóan a cégek számára a kormány által márciusban elfogadott törvényjavaslat már biztosított némi engedményt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!