Nagyon úgy tűnik, hogy a Pénzügyminisztérium elszámolta magát az idei és a következő három év adóbevételeit illetően. A minisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet (IFP) legfrissebb jelentése szerint akár 242 millióval is kevesebb pénz folyhat az államkasszába, mint azt a kormány februárban tervezte.

 

A kiesés mögött a vállalatok „fantombevételei” állnak – ezek olyan bevételek, amelyek a vállalatoknál csak egy alkalommal és nem rendszeresen jelennek meg, a minisztérium mégis nagylelkűen a következő évekre is beszámolta őket. Az egyszeri bevételek mögött többnyire uniós források felhasználása húzódik meg.

 

Márpedig 242 millió euró akkora összeg, mint amiből például a Gazdasági Minisztérium vagy a Kulturális minisztérium gazdálkodik egy évben, így bizonyára hiányozni fog a költségvetésből.

 

 hirdetes_810x300  

Ráadásul az IFP prognosztikai bizottságának üléséről közzétett jegyzőkönyv szerint a „legrosszabb forgatókönyv” 354 millió eurós kieséssel számol.

 

A cigarettából származó adó is megcsappan

 

Miközben a kormány az ország jó gazdasági teljesítőképességére hivatkozva újabb nemzetközi kölcsönöket szeretne felvenni az autópályák építésére, a következő évek alakulása elég bizonytalannak látszik.

 

Például hamarosan olyan, füst nélküli (vagy kevesebb füstöt termelő) cigaretták jelennek meg a szlovákiai piacon, amelyek kevesebb dohányt tartalmaznak. A dohányárura kivetett jövedéki adótt a dohánytartalomból számolják, vagyis az új termékek kevesebb adóbevételt hoznak az állam számára. Az IFP úgy számolja, hogy a cigaretta esetében 70 millió eurós kiesésre számítanak.

 

A vállalati szektor bevételei sem annyira biztatóak, a korábbi évektől eltérően rekordszámú vállalat (nagyjából a cégek fele) halasztotta az adóbevallását március végéről június végére (a mai nap a határidő), és ezek az adatok akkor még meg sem jelentek a Pénzügyminisztériumnál, mikor az államkassza bevételeit tervezték.

 

Kažimír ígéri, megvizsgálják, meddig takarózhatnak – majd szeptemberben

 

Peter Kažimír pénzügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a valós adatok alapján majd új terveket készítenek, és meglátják, hogy vissza kell-e fogni az állam költekezését, vagy sem. Erre azonban még várni kell, az adatok feldolgozása szeptemberig is eltarthat.

 

A kormányt joggal lehet kritizálni amiatt, hogy túlságosan optimista becsléseket állított fel a költségvetés tervezésénél. Ami azonban jóval ellentmondásosabb, hogy a rossz gazdasági becslésekre alapozva indokolná a kormány többek között az adósságfék feloldását, ahogy a nem életbiztosítás jellegű biztosításokra kivetett adó bevezetésével is tette, amelynek eredményeként például az autóbiztosítási díjak is emelkedtek.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!