Lassan elmúlnak azok az idők, amikor a sörgyárak azért versenyeztek, hogy ki tudja a legolcsóbb alkoholos terméket előállítani. Vége az árháborúnak a szlovákiai piacon.

 

-így látják az iparág jövőjét a Topvar sörfőzde új japán tulajdonosai, akik három hónappal ezelőtt felvásárolták a SABMiller csoport márkáit.  Az Asahi  Breweries söripari konszern összesen 7,3 milliárd eurót fizetett a SABMiller söripari konszern számos cseh, szlovák, lengyel, magyar és román márkát magában foglaló termékportfóliójáért. A  Topvaron kívül olyan számunkra is ismerős márkákat is megszereztek, mint a Šaris, Pilsner Urquell, Kozel, Radegast, vagy akár a magyarországi Dreher.

 

„A prémium sörökre szeretnénk koncentrálni. Ezek alkotják a világpiac közel 30 százalékát” – mondta az Asahi-csoport vezetője, Akiyoshi Kaji.

 

Új receptek

 

 hirdetes_300x300  

Az első lépéseket még az előző tulajdonosok tették meg, jegyezte meg Grant McKenzie, a konszern európai részlegének (ABEL) marketing igazgatója. Példaként a Šarišt és Radegastot hozta fel, akik változtattak a recepten. Ez végeredményében drágább vállalkozás volt, ezért kénytelenek voltak emelni az árakon. „Az ellentétes irányba haladtunk, nem arra, amerre szokás volt” – mondta McKenzie.

 

Az árak emelése és a receptek megváltoztatása a kis sörfőzdék új trendjévé vált. Folyamatosan jelentek meg a piacon, ma pedig már majdnem minden nagyobb szlovákiai városban találkozhatunk velük. A nemzetközi konszernek rájöttek, hogy a sörfogyasztók hajlamosabban többet is fizetni a minőségi sörökért. Végezetül arra is rájöttek, hogy a folyamatos árháborúba csak belebuknak. A szlovákiai piac vezetőjének – a holland Heinekennek – öt év alatt több mint 50 százalékkal csökkent a bevétele. A Topvar új tulajdonosai ezért is szeretnének összpontosítani a különlegességekre, esetleg a saját üzemek megnyitására is.

Egy főre eső sörfogyasztás. forrás: aktuality.sk

 

Ázsiában a cseh söröket szeretik

 

Az export esetében a szlovákiai márkák nem tesznek szert nagy profitra az ázsiai piacokon, ezen a téren a cseh sörök sikeresek igazán. A japának eltökélték, hogy velük hódítják meg a Távol-Keletet. McKenzie szerint a cseh sörnek az egész világon jó hírneve van, a Pilsner Urquellt Japánban is mindenki ismerni és exportja rohamosan növekedik, a konszern ezért ezt a márkát tekinti legerősebb exporttermékének.

 

 

A pilzeni sörgyár, a Plzensky Prazdroj 2015-ben bel- és külföldön több mint kétmillió hektoliter Pilsner Urquell márkájú sört értékesített, valamint további nyolc millió hektolitert forgalmazott a Gambrinus, Kozel, Birell és más egyéb márkákból.

 

Aktuality.sk / Körkép.sk
borítókép: livestrongcdn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!