A szlovákiai átlagos bruttó bér nagysága az első negyedévben 1046 euró volt az ISCP negyedéves kimutatása szerint, amit a Munkaügyi Minisztérium állított össze. Ez azt jelenti, hogy a bérek átlagosan 4,38 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

 

A minisztérium tájékoztatása szerint a magánszférában dolgozók átlagos keresete bruttó 1090 euró volt, a nem vállalati (állami és egyéb) szektorban dolgozóké pedig 908 euró.

 

A legmagasabb béreknek, nem meglepő módon, a Pozsony megyében élők örülhetnek (átlag 1390 euró). A regionális különbségek azonban akkorák, hogy az egyetlen megye, ahol az átlagkereset magasabb, mint az országos szint, Pozsony megye. A minisztérium adatai szerint a főváros nélkül a többi hét megye bruttó bérátlaga csak 936 euró lenne.

 

 hirdetes_300x300  

Kassa megye a második legjobban kereső régió (átlag 997 euró), majd Nagyszombat megye következik (985 euró). A leggyengébb átlagos bruttó bérek Eperjes megyében vannak (830 euró).

 

Bruttó átlagbér megyék szerint. Forrás: employment.gov.sk

 

 

A Munkaügyi Minisztérium szerint a bérek Trencsén megyében emelkedtek a leggyorsabban (6,1 százalék az elmúlt évben), de Kassa megye (5,7 százalék), Nagyszombat (4,9 százalék) és Nyitra megye (4,9 százalék) és viszonylag jól szerepelt.

 

A legkevésbé Zsolna megyében nőttek a bérek (3,4 százalék).

 

Lemaradnak a fiatalok

 

Az első negyedév adatai szerint a legjobban fizetett korosztály a 30-44 év közöttiek voltak, és kiemelkedő fizetést kapnak még (persze csak átlagosan) a 60 év felettiek. A legkevesebbet a fiatal, alap- vagy középiskolai végzettséggel bíró pályakezdők keresik: a 21 év alattiak átlagos havi keresete 400 euróval kisebb, mint az országos átlag.

 

Bruttó átlagbér korosztályok szerinti megoszlása. A 20 éven aluliak messze lemaradtak. Forrás: employment.gov.sk

 

A legjobban a diplomával rendelkezők kerestek, a középiskolai végzettségűek (minden korosztályt beleszámolva) nagyjából az országos átlagbért viszik haza.

 

A legjobban az információs technológia és kommunikáció szektorában lehet keresni (az átlagbér bruttó 2009 euró) és a pénzügyi és a biztosítási szektor is jól fizet (bruttó 1862 euró). Nagyon lemaradtak azonban az országos átlagtól a vendéglátóiparban dolgozók (átlagbérük 623 euró).

 

Bruttó átlagbér iskolai végzettség szerint. Forrás: employment.gov.sk

 

A Pozsonyban dolgozók harmada nem Pozsony megyében él

 

A minisztériumi jelentés azt is megvizsgálta, hogy mely megyékbe hajlandóak az emberek leginkább elutazni egy-egy munkáért.

 

Az átlagkereset nagyságából kiindulva megint csak nem meglepő, hogy Pozsonyba hajlandóak az emberek leginkább elutazni egy munkahelyért, ahol minden harmadik foglalkoztatottnak egy másik megyében van bejelentett lakhelye.

 

Az érem másik oldala, hogy a legtöbb munkás Nagyszombat, Nyitra és Eperjes megyéből utazik el munkavállalás céljából.

 

Nagyszombat és Nyitra megyéből a legnagyobb az ingázás munkahely miatt. Nem túl biztató statisztika. Forrás: employment.gov.sk

 

Tényleg ennyire jó a helyzet?

 

Az átlagbér nagysága hallatán sokakat fog el a jogos kételkedés, hogy az átlagbér nagyságán túl mekkora is a szakadék a jól keresők és a kevésbé jól keresők között. Ehhez egy korábbi kimutatást hívtunk segítségül (ahol még az országos bruttó átlagfizetés nagysága 920 euró volt).

 

A Platy.sk elemzése szerint 2016-ban a foglalkoztatottak legrosszabbul kereső 10 százaléka átlag bruttó 538 eurót keresett, míg a legrosszabbul kereső 25 százalék 669 eurót.

 

A legjobban kereső 10 százalék átlagos bruttó bérre ellenben 1543 euróra rúgott, és a legjobban kereső 25 százalék átlagos bére is tekintélyes, 1165 euró volt tavaly.

 

Egy másik összehasonlítás: a medián bér 838 euró volt – ez az a bérszint, amely alatt ugyanannyi munkás van, mint felette.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!