Az elmúlt évtizedben Nagy-Britanniában sok figyelmet kaptak a kelet-európai vendégmunkások. A velük szembeni egyre növekvő gyanakvás a brit „őslakosok” részéről a Brexit-népszavazáskor csúcsosodott ki.

 

Elsősorban a V4 és a Baltikum országairól van szó plusz Szlovénia. Ők az ún. EU8-ak.

 

Jelenleg Nagy-Britanniában 1,4 millió EU8-ból érkezett vendégmunkás tartózik. A legtöbben a lengyelek vannak, közel 813 ezren. A második legnépesebb kelet-európai népcsoport a litvánok, mintegy 190 ezer főről van szó. 90 ezren vannak a lettek, 80 ezren a szlovákiai állampolgárok, 70 ezren a magyarok.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: FT.com

 

Ami még érdekesebb, hogy ezek a vendégmunkásoknak a zöme produktív korú és 80 százalékuk munkaviszonyban van. Ők adják a teljes brit munkaerőpiac 3 százalékát, a gyárakban dolgozók 8 százalékát, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak több mint 7 százalékát, a vendéglátóipari munkások 5 százalékát.

 

A kelet-európai munkások megoszlása szektorok szerint. Fentről lefelé a gazdasági ágazatok: Ipar, mezőgazdaság, vendglátás, szállítás és kommunikáció, Építőipar, Pénzügyi és kereskedelmi szolgáltatások, Szociális biztonság, Egyéb szolgáltatások, Állami alkalmazás, oktatás, egészségügy. Forrás: FT.com

 

Bár mi, kelet-európaiak olcsó, de mégis jól képzett munkások hírében állunk, a briteknél dolgozók 33 százaléka alapszintű munkákat végez. Nagyjából 20 százalékuk a gyártó- és gépsori folyamatok valamelyik munkakörében kap helyet, 15 százalékuk pedig kereskedőként állja meg a helyét. Asszisztensi és titkárnői munkakörnél magasabb pozícióban csak 15 százalékuk dolgozik, miközben a britek 45 százaléka épp ezekben a magasabb jövedelemmel járó munkakörökben dolgoznak. Mindezt úgy, hogy az EU8-ból érkező vendégmunkások 40 százaléka túlképzett az általa végzett munkakörhöz.

 

Fentről lefelé egyre alapvetőbb és kevésbé jól fizető munkakörök láthatóak. Teljes más a megoszlása a vendégmunkásoknak (rózsaszínnel), és a népesség egészének (pirossal). Forrás: FT.com

 

Még egy fontos adalék: miközben 1 nyugdíjas britre 3,5 munkaképes-korú lakos jut (beleértve a Nagy-Britanniában letelepedett külföldieket is), addig a kelet-európa vendégmunkásoknál egy nyugdíjasra 88 (!)aktív korú. Ezzel a kontinentális Nyugat-Európát is messze lehagyják (5,1 százalék).

 

A bordó oszlop a munkakörnek megfelelő végzettséggel rendelkezők arányát, a rózsaszín a túlképzetteket, piros oszlop pedig az alulképzett munkaerő arányát jelöli. A Nyugat-Európából érkező vendégmunkások nagy részét a britek szintén alacsonyabb munkakörben alkalmazzák, mint ami a végzettségének megfelelne, de ez igazán markánsan akkor jelentkezik, ha kelet-közép-európai munkásról van szó.- Forrás: FT.com

 

Jelentősen csökkent a Nagy-Britanniába áramló migráció, a bevándorlás épp hogy kiegyenlíti a kivándorlást. Lényegében a bevándorlások száma a tavalyi népszavazás után csappant meg jelentős mértékben.

 

Forrás: FT.com

 

FT.com, Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!