Robert Fico kormányfő és Ján Richter munkaügyi miniszter néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy júniusban minden idők legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját mérték Szlovákiában: 6,9 százalékot. Némi kiigazításként megjegyezzük, hogy ez a nyilvántartott munkanélküliek aránya, a munkaügyi hivatalok bürokráciáját elkerülő „önkéntes munkanélkülieket” ez a statisztika figyelmen kívül hagyja.

 

A rekord alacsony szlovákiai munkanélküliség elvileg a magyar lakta régióknak is jó hír. A Körkép a 16 magyarlakta járás munkaügyi statisztikáit felhasználva már többször bemutatta, mekkora is az állástalanság Dél-Szlovákiában, és az adatok azt mutatják, hogy az országos és felvidéki munkanélküliségi ráta közötti különbség rendszeresen 2 százalékpontos volt – az ország északi fele javára.

 

A júniusi foglalkoztatási adatok már valamivel jobb képet festenek. Míg az állástalanok országos aránya 6,9 százalék, a felvidéki magyarság 94 százalékának otthont adó 16 járás (Pozsony és Kassa kivételével) munkanélküliségi rátája 8,59 százalék, a különbség tehát alig észrevehetően, de azért csökkent.

 

 hirdetes_810x300  

Csökkent a felvidéki munkanélküliség, de egyre többen keresik a megélhetést külföldön

 

Nézzük a rossz híreket

 

Jelentősen jobb a felvidéki adat, ha Pozsonyt és Kassát is figyelembe vesszük, ahol bár a magyarok aránya viszonylag kicsi, számuk mégis jelentős. A két legnagyobb várossal együtt a felvidéki állástalanok aránya 7,21 százalék.

 

A 16 járásban összesen csaknem 60 ezer munkanélküli van, az összes szlovákiai munkanélküli majdnem 32 százaléka. Vagyis minden harmadik munkanélküli a déli régiókból kerül ki. Pedig az ország népességének csak 28 százaléka él az említett térségben, vagyis egy főre több munkanélküli jut délen, mint az ország többi részén.

 

Még markánsabb az eltérés, ha figyelembe vesszük, hogy a nyilvántartott foglalkoztatottak mindössze 20 százaléka található a 16 magyarlakta járásban (ez a mutató nem darabszámokat mér, hanem munkaórákat, vagyis aki csak fél napot dolgozik, 0,5 emberként számítódik az összesítésbe).

 

Rossz hírekből tehát akad bőven, a statisztika jól mutatja, hogy a déli régiók adatai még mindig elmaradnak az északiaktól. Az öt legmagasabb munkanélküliséggel rendelkező szlovákiai járás közül még mindig három magyar (Rimaszombati, Nagyarőcei, Rozsnyói járások). A „legkevésbé fejlett” régiók minisztérium által összeállított 13 járást tartalmazó listáján 6 magyarlakta, vagyis minden negyedik magyar (több mint 110 ezer fő) a leginkább leszakadó régiókban él.

 

A magyarlakta járások munkanélküliségi adatai az ÚPSVaR adatai alapján. Sajnos, nemzetiségi adatokat erre vonatkozóan nem tesznek közzé. Adatok: upsvar.sk, táblázat: Körkép.sk

 

Leszakadó régiók

 

Sajnos, a magyarlakta régión belül is hatalmasak a különbségek. A három legkisebb (Galántai, Dunaszerdahelyi és Vágsellyei járások) és legnagyobb (Tőketerebesi, Rozsnyói és Rimaszombati járások) állástalansággal küzdő járás munkanélküliségi rátája közti különbség több mint 14 százalékpontos. Az országos átlagtól jobb rátával rendelkező járások száma 8, de a listán Komárom után (6,35 százalék) az összes járás kétszámjegyű állástalansággal rendelkezik.

 

A munkanélküliségi rátában is megnyilvánuló gazdasági különbség észak és dél, illetve nyugat és kelet között alig csökkentek, az állástalanok számának változása az ipar felpörgéséből adódik, nem pedig a kormányzat intézkedéseiből. Ráadásul a foglalkoztatás lassacskán eléri csúcspontját, ám a képzetlen munkaerő mégsem jut álláshoz, mert az átképzési programok nem hatékonyak.

 

Ennek köszönhető például, hogy Csehországban 3 százalék közeli munkanélküliségnél jelentkezik a munkaerőhiány. Ez nagyjából a munkahelyet váltók aránya lehet, akik rövid időre kerülnek munkanélküli állományba, míg egyik vállalattól átköltöznek a másikba (frikciós munkanélküliség).

 

Forrás: upsvar.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép Körkép.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

Ennyibe kerül egy munkanélküli az államnak. Nőtt a felvidéki állástalanok száma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!