Ha eddig bosszantotta, hogy a bankban elhelyezett pénzéért a pénzintézet nulla kamatot fizetett, jobb ha tudja, lehet ennél rosszabb is. Szlovákiában elsőként a Fio internetes pénzintézet változtatja meg szolgáltatásainak feltételeit. Ennek értelmében a jövőben akár negatív kamatot is kiróhat ügyfelei betétjeire. Magyarul: az ügyfélnek fizetni kell, hogy bankban tartja a pénzét.

 

A Fio ügyfeleinek elküldött e-mailes értesítése szerint szeptember 25-től negatív kamatot is felszámolhat a betétekre.

 

„A számlán található maradványértékre kamatot vetünk ki, amelynek nagyságát az árjegyzékben tüntetjük el. Lehet pozitív, de lehet negatív is”

 

írja a bank.

 hirdetes_810x300  

 

Bevetik, de nem használják? 

 

A SME szlovák napilap kérdésére a pénzintézet tagadta, hogy az ügyfelek megtakarításait ez befolyásolná:

 

„Még ha az általános szerződési feltételekbe bele is foglaljuk a negatív kamat lehetőségét, ez nem jelenti azt, hogy a negatív kamat kivetését már most be akarjuk vezetni”

 

nyilatkozta az illetékes. Más szavakkal: a fentiek értelmében az ügyfelek nem zárhatják ki a negatív kamat kivetésének lehetőségét. A bank szóvivője ugyanakkor hozzátette:

 

„Csak egy hipotetikus lehetőségről van szó, és azt várjuk, hogy egyáltalán nem került alkalmazásra”

 

A Fio bank nagyjából 40 ezer ügyféllel rendelkezik országszerte.

 

Mi a helyzet a nagy bankokkal?

 

A negatív kamat bevezetéséről Európában is sok szó esett azokban az években, mikor számos tagállamot defláció fenyegetett. Negatív kamatoknál ugyanis a pénzt nem érdemes a bankokban „pihentetni”, jóval érdemesebb befektetni, ami hajtja a gazdaságot, hétköznapi emberek esetében a fogyasztást, cégeknél a befektetési hajlandóságot.

 

Ellenkező esetben, például egy magas inflációjú országban, úgy lehet csökkenteni a pénz elértéktelenedését, ha egy részét kivonják a gazdaságból. Ennek az egyik módja, ha megemelik a betétekért járó kamatot, így sokaknak kedvezőbb választás lesz bankba tenni a pénzt, mint elkölteni – nem mellékesen ideális esetben nőnek az emberek megtakarításai és csökken az eladósodottság.

 

Úgy tűnik azonban, hogy a negatív kamat és a defláció veszélye elhárul, ezért a szlovákiai nagy bankok nem akarnak a Fio bankhoz hasonló lépéseket tenni. A Tatrabanka például csak a 10 millió eurónál nagyobb betétekkel rendelkező cégek betéteire vet ki negatív kamatot.

 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a banki ügyfelek különösen érzékenyek az illetékek nagyságára. Ha egy bank negatív kamattal vagy más formában növeli a számlavezetés terheit, a kliensek akár el is vihetik egy konkurens pénzintézethez megtakarításaikat. Ez jóval kevésbé körülményes procedúra, mint egy jelzáloghitel átvitele.

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!